• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach: "Wellens kan attest gebruiken voor zonneallergie, maar weigert"

  Tim Wellens kon nog geen potten breken in deze Tour.

  Tim Wellens en de Tour de France, het is voorlopig geen geslaagd huwelijk. De Lotto-Soudal-renner ondervindt in deze Tour weer hinder van de hitte. "In se is er een oplossing, maar Tim wil optimaal presteren zonder attest", zegt zijn coach Paul Van Den Bosch in Sporza Tour op Radio 1.

  "Tim wil optimaal presteren zonder attest"

  Tim Wellens (26) kampt ook in deze Ronde van Frankrijk met warmteallergie. "Hij krijgt uitslag als het te warm is. Dat heeft Tim in deze Tour al vaak gehad", legt coach Paul Van Den Bosch uit.

  "We hadden gehoopt dat met onder meer trainingen in Monaco zijn lichaam zich zou aanpassen, maar dat is niet gelukt. Er zijn factoren die een rol spelen waar Tim geen vat op heeft."

  Heeft Wellens er echt geen vat op? Bestaat er echt geen oplossing? "In se is er een oplossing. Er zou gewerkt kunnen worden met een TUE (Therapeutic Use Exemption), een attest met cortisonebehandeling. Er zou een uitzondering gevraagd kunnen worden."

  "Tim weet dat en Tim heeft zelf beslist om daar geen gebruik van te maken. Hij is een renner die voor een zuivere sport staat. Hij wil optimaal presteren zonder TUE."

  "Hij kiest ervoor om liever geen gebruik te maken van zo'n uitzondering dan ermee te presteren in de Tour. Dat is een schitterende houding van Tim."

  Focus op voorjaar en najaar?

  Moet Tim Wellens zich dan stilaan heroriënteren? "Ik wil hier niet te snel conclusies aan koppelen, maar we zien dat dit fenomeen zich vaak in zijn carrière voordoet. Dat steekt telkens de kop op als het te warm is."

  "Het zou kunnen dat Tim zich vooral zal moeten toeleggen op de voorjaarswedstrijden, de Giro en het najaar. Daar is niets mis mee."

  "Hij is nog maar 26 jaar en heeft al 9 WorldTour-wedstrijden gewonnen, met onder meer ritten in Parijs-Nice en de Giro en twee keer de Eneco Tour."

  "Tim haalt mooie waarden, maar die renderen niet"

  "Hij kan dus ook zonder de Tour een mooie carrière uitbouwen", zegt Paul Van Den Bosch. Ook zijn vorige Tour-deelname, in 2015, ging compleet de mist in.

  "Maar ik wil daar toch een kanttekening bij maken. Je kunt de Tour van twee jaar geleden niet vergelijken met deze Tour. Twee jaar geleden was Tim absoluut niet in vorm. Toen heeft hij geen enkele topwaarde laten noteren."

  "In deze Tour is er een ander fenomeen: de warmte heeft een grotere impact op zijn conditie en belet hem om te presteren. We hopen natuurlijk dat het binnenkort eens regent. Dan kan er plots een andere Wellens staan, want de conditie is er. Hij haalt mooie waarden, maar die renderen niet."

  "Tim is moeilijk uit zijn lood te slaan"

  Hoe gaat Tim Wellens om met de teleurstellende Tour? "Ik hoor hem bijna dagelijks. Tim is moeilijk uit zijn lood te slaan."

  "Vorige week zaterdag had hij een zeer zwakke dag door de hitte. Ik had hem 's avonds aan de lijn en hij zei me dat hij 's anderendaags zou aanvallen. Zondag ging de vlag naar beneden en Tim was de eerste aanvaller. Hij legt er zich dus niet bij neer."