• home
 • video
 • pas verschenen

  Backaert: "Ook in de gruppetto wordt bergop weinig gepraat"

  Ook vandaag moet Backaert standhouden in de Pyreneeën.

  De Ronde van Frankrijk is sinds gisteren in de Pyreneeën beland en dat is geen pretje voor niet-klimmers. Onder hen Frederik Backaert, de Tour-debutant van Wanty - Groupe Gobert die zijn ervaringen een hele Tour deelt met Sporza.

  Gisteren kregen de renners 214 kilometer tussen Pau en Peyragudes voorgeschoteld. Een lange bergrit en de tweede aankomst bergop. Geen spek voor de bek van Backaert, die als 140e op 34'18" finishte.

  "Op de rustdag leek ik op fietsvakantie te zijn. Met een super goed hotel en lekker eten. Ook de twee dagen daarna ging het goed", vertelt Backaert. "Maar gisteren heb ik echt afgezien. De vermoeidheid begint te komen."

  "Tijdens het klimmen is het enige waar ik aan kan denken, het aftellen van de kilometers. Dat en soms ook de gedachte: "waarom doe ik dit nog?"."

  "Team Sky legt er al vroeg de pees op"

  Backaert (op de foto links) kwam binnen in de laatste gruppetto. "Ook daar is het afzien. Als de groep wordt gevormd, wordt er nog wat gepraat. Maar daarna vaak niet meer. Op de Mont du Chat bijvoorbeeld is er geen woord gezegd."

  "Na mijn vlucht van woensdag voelden mijn benen 's avonds nog goed. Maar gisteren was het iets anders. Ook omdat Team Sky er al vroeg de pees op legde. Op tv lijkt dat misschien niet altijd zo. Maar in de afdaling van de Col de Menté bijvoorbeeld reden ze al op de limiet."

  "Het duurde ook lang voor de gruppetto gevormd was. Vroeger ging dat naar verluidt vlotter, maar ik heb het gevoeld dat er toch veel angst is om niet binnen tijd aan te komen. Dat en onderlinge rivaliteit." 

  "Tour uitrijden is belangrijker dan prijs van Superstrijdlust"

  Frederik Backaert trok al drie keer in de aanval en voert de lijst van het aantal aanvalskilometers aan. Wordt de prijs voor de Superstrijdlust een doel in het laatste deel van de Tour?

  "Nee, op dit moment is de Tour uitrijden voor mij belangrijker dan meegaan in ontsnappingen. Ik denk ook niet dat ik veel kansen zal krijgen in de laatste week." 

  "In de rit naar Rodez van zaterdag zou het misschien kunnen, maar zondag volgt alweer een zware rit. Dus ik denk niet dat een ontsnapping een goed idee is."