• home
 • video
 • pas verschenen

  Anarchie of masterplan bij Sky? Knaven: "Froome is en blijft kopman"

  Sky veranderde het geweer vandaag van schouder.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Sky veranderde het geweer vandaag van schouder.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Team Sky koos op weg naar Foix voor een zeer opvallende tactiek. Mikel Landa, de luitenant van Chris Froome, leek zijn kopman eventjes van zijn troon te stoten. "Landa is een kaart die je kunt uitspelen als het nodig is, maar Chris blijft onze kopman", legt de ploeg uit.

  "Nieuwe tactiek, hé"

  Het tactische plannetje van Team Sky riep heel wat vragen op. Mikel Landa maakte oorlog in de pittige bergrit, maar zorgde zichtbaar ook voor nervositeit bij zijn kopman Chris Froome. Wat was de uitleg van ploegleider Servais Knaven?

  "Dit was een nieuwe tactiek, hé", lachte Knaven bij Sporza. "We zitten nu in een andere situatie: we hebben het geel niet, maar Landa stond voor de rit wel nog dichtbij in het klassement. Hij is heel snel een bedreiging voor veel renners."

  "We wilden de koers niet zelf laten ontploffen, maar wilden kijken wat andere renners zouden doen. Er zaten meer renners in de situatie van Landa, renners zoals Contador of Quintana die op enkele minuten stonden. Als zij gingen, kon Landa mee. En dat pakte perfect uit."

  "We zullen deze situatie niet nog eens uitlokken"

  Was er echt geen sprake van een eenmansactie bij Mikel Landa? "Absoluut niet", zegt Knaven. "We hadden dit vanochtend duidelijk besproken. Je verwacht natuurlijk niet dat hij de finish met een voorsprong van 2 minuten bereikt, maar we wilden Astana het vuur aan de schenen leggen."

  "Dat hij met het geel flirtte? Dat was niet het opzet, maar het kan gebeuren. Maar Chris Froome is en blijft onze kopman. We hebben nu wel een kaart om te spelen als dat nodig zou zijn."

  "We zullen deze situatie niet nog eens uitlokken. Maar mocht het nodig zijn, dan heb je met Landa nog iemand die de andere ploegen nerveus kan maken."