• home
 • video
 • pas verschenen

  Het beste uit Vive le Vélo: van de tranen van Planckaert tot de baard van Geschke

  Video player inladen...
  0 / 0
  Karl Vannieuwkerke kreeg gisteren het gezelschap van Jo Planckaert en Jelle Vermeersch aan de tafel van Vive le Vélo. Uitzending gemist? Geen paniek! Wij bundelen het beste van de aflevering.

  Planckaert vloert kopman in 1993: “Ik mag toch ook eens winnen?”

  Jo Planckaert is aan zijn tiende Tour bezig als VIP-chauffeur bij Quick-Step Floors. Dat zijn er 9 meer dan als renner. De enige Tour die Planckaert reed, in 1997, was geen succes. Hij kwam buiten tijd aan tijdens een bergetappe en moest opgeven. Het leverde wel een legendarische quote op. “Ik heb de laatste col met mijn remmen dicht moeten oprijden, anders kwam ik ten val.”

  Planckaert won in 1993 een rit in de Ruta del Sol door zijn kopman Wilfried Nelissen te kloppen in een rechtstreeks duel. Die was niet opgezet met de actie van Planckaert en liet dat ook duidelijk merken. Planckaert trok zich daar niets van aan.

  “Er waren geen afspraken. Normaal gezien wordt er gewerkt voor Nelissen, maar ik zag mijn kans. Ik mag toch ook eens meesprinten? Dat is goed voor de moraal, eens een koers winnen.” In Vive le Vélo blikt hij terug. “Het was mijn eerste zege bij de profs, maar de stemming in het hotel was als op een begrafenis. Ik stond met de tranen in mijn ogen, maar dat was niet van vreugde.”

  Video player inladen...

  De baardbalsem van Geschke

  Simon Geschke won in 2015 een rit in de Tour na een knappe inspanning. De Duitser van Sunweb valt in het peloton vooral op door zijn indrukwekkende baard. Geschke is niet alleen een wielrenner, ook een businessman. Zo ontwikkelde hij samen met een Belgische vrouw een speciale baardbalsem.

  “Charlotte gaf me een staaltje van de balsem tijdens de Eneco Tour. Ik was er meteen weg van en vroeg haar of ze het zag zitten om Geschke baardbalsem te maken. Met mijn naam en haar product. Dat verkopen we nu samen. Je baard gaat ervan blinken en hij ruikt ook goed. Het is ook goed voor je huid en dat is ook belangrijk. Ik doneer de winst trouwens aan een project dat het Duitse wielrennen steunt, vooral jonge renners."

  Video player inladen...

  Planckaert: “Ik heb de transfer van Greipel naar Lotto een beetje geregeld.”

  Gisteren was het dag op dag 5 jaar geleden dat André Greipel Mark Cavendish vloerde in een rechtstreeks duel in de sprint. De opluchting bij de Duitser was immens.

  Jo Planckaert heeft nog een leuke anekdote over Greipel-Cavendish. “In 2011 sprak ik met Wim Vansevenant. Die zei dat Greipel weg wilde bij HTC om weg van Cavendish te zijn. Ik heb dat gezegd aan Marc Sergeant. En kijk, 6 jaar later rijdt Greipel nog altijd voor Lotto. Ik heb dat dus een beetje geregeld.”

  Video player inladen...

  De Tourkaravaan door de lens van Jelle Vermeersch

   Jelle Vermeersch, reportagefotograaf voor onder meer De Morgen, Knack en wielerblad Bahamontes, fotografeerde gisteren de Tourkaravaan. “Ik heb heel veel respect voor de fotografen in de Tour. Het is een vak apart. Ik zou het zelf niet kunnen opbrengen. Het is vaak hetzelfde verhaal. Er zijn de renners, maar het is al allemaal eens gedaan. Dat zou ik zelf niet kunnen.”

  Video player inladen...

  Wielertruien spotten in de Notre Dame des Cyclistes

  Sammy Neirinck en zijn mannen trokken tijdens de rit naar de kapel van Labastide-d’Armagnac, de Notre Dame des Cyclistes. Daar liggen wielertruien van alle groten der aarden in de wielrennerij.

  Video player inladen...

  De volledige uitzending van Vive le Vélo:

  Video player inladen...

  Vive le Vélo te herbekijken in de Videozone en op VRT NU

  De integrale afleveringen en beste fragmenten van Vive le Vélo kunt u steeds herbekijken in onze videozone en op VRT NU. Vanavond schuiven Kenny De Ketele en Moreno De Pauw bij aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.