• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 11 juli 1997: Tom Steels wordt uit de Tour gezet

  Steels' stoppen slaan door en hij wordt uit de Tour gezet.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Chaotische massasprinten zijn van alle tijden. In de Tour van 1997 werkt het gewoel zodanig op Tom Steels' zenuwen dat hij een van zijn medesprinters bekogelt met zijn drinkbus. De toenmalige Belgische kampioen wordt uit de Tour gezet.

  Een geanimeerde sprint in Marennes

  Een rit in de Tour winnen op 11 juli, het is een droom van vele Vlaamse wielrenners. Gehuld in de Belgische driekleur wilde Tom Steels die droom waarmaken in de Tour van 1997.

  In de straten van Marennes ontstaat een heus gewoel tussen de verschillende sprinters, die hun plaats voorin met doodsverachting beschermen.

  Wanneer Steels van beide kanten wordt belaagd, bekogelt hij een van zijn collega's in volle sprint met zijn drinkbus. De jury beslist na aankomst om onze Belgische kampioen uit de koers te zetten.

  "Zo'n reactie gebeurt in een fractie van een seconde"

  Een moment van zinsverbijstering, reageert Steels achteraf. "Soms gooi je eens met borden en tassen en dan heb je daar achteraf ook spijt van."

  "Wel, dat was vandaag hetzelfde. Het enige verschil is dat het nu in volle massasprint gebeurt bij een hartslag van 190. Dan is het puur je instinct dat spreekt", laat hij na de aankomst optekenen.

  Een jaar later nam Tom Steels sportieve revanche. Steels verlengde zijn nationale titel en won in de Tour van 1998 liefst 4 etappes. Zijn teller zou uiteindelijk op 9 Tour-ritzeges stranden.

  Ook diskwalificatie van Zabel

  Groene trui Erik Zabel trekt zich niets aan van het gewoel en bolt in Marennes als eerste over de eindstreep. Na het bekijken van de beelden beslist de jury evenwel om de Duitser te diskwalificeren, aangezien hij een kopstoot uitdeelde en dus ook niet echt een zuivere sprint reed.

  Na herschikking van de rituitslag is het uiteindelijk Jeroen Blijlevens die met de oppergaai aan de haal gaat. Aan het einde mag Erik Zabel wel vieren - hij rijft dat jaar zijn 2e van uiteindelijk 6 opeenvolgende groene truien binnen.