• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 9 juli 2010: Barredo en Rui Costa slaan erop los

  Barredo en Costa legden het daags nadien met de glimlach bij.

  0 / 0
  Enkele dagen geleden zat hun gevecht nog in onze quiz over ongeoorloofd gedrag in de koers: op 9 juli 2010 ging Carlos Barredo Rui Costa met zijn vuisten te lijf. Goed voor onze terugblik in de Tour-historie.

  De zesde rit in de Tour van 2010 bracht de renners van Montargis naar Gueugnon, maar de 228 km had niet alle energie gekost van Barredo en Costa.

  Na de finish ging Barredo in de clinch met Costa. De Spanjaard, die voor Quick-Step reed, trakteerde de Portugees van Caisse D'Epargne op wat vuistslagen, een wiel en de verwensing "Hijo de puta" (hoerenzoon, red). Die laatste reageerde. De toeschouwers moesten de kemphanen scheiden.

  Barredo deed zijn verhaal: "Costa is begonnen. Hij gaf me op 20 km van de finish twee keer een stoot. Eén keer vol in mijn gezicht, één keer in mijn ribben. En hij bleef me maar "hoerenzoon" noemen."

  "Na de finish vroeg ik hem waarom hij dat deed. Hij duwde me weer weg, maar dan laat ik mij niet doen. Met mij lach je niet."

  De twee kregen een boete van 300 euro en boden de dag zelf nog hun excuses aan. Van Quick-Step kreeg Barredo nog eens een geldstraf van 1.000 euro

  Een dag later legden de twee vechtjassen het bij: met de glimlach schudden ze elkaar de hand. Van Quick-Step moest Barredo zich ook verontschuldigen bij Caisse d'Epargne, de Tour-organisatie en de eigen renners en het personeel.

  En daarna?

  Het voorval kent nog een staartje. De wielerbond UCI kende Carlos Barredo in oktober van dat jaar een schorsing van twee maanden toe: hij mocht in januari en februari 2011 niet koersen, omdat hij het imago van de koers bezoedeld had.

  Barredo liet nadien sportief niet meer van zich spreken: in oktober 2012 startte de UCI een strafprocedure tegen hem op wegens afwijkende bloedwaarden. Zijn ploeg Rabobank zette hem op non-actief en toen zijn contract in december 2012 afliep, kreeg hij geen nieuw. Hij vond geen andere ploeg meer en stopte op 31-jarige leeftijd.

  Dan verging het Rui Costa beter. Vijf jaar jonger rijdt die nog steeds rond in het peloton. En de 30-jarige van UAE Team Emirates vulde zijn palmares aardig: o.a. drie Tour-ritten in 2011 en 2012, wereldkampioen in 2013 en drie keer de Ronde van Zwitserland (2012-2014).