• home
 • video
 • pas verschenen

  Drama in afdaling Mont du Chat: Porte knalt tegen rotsmuur en is out

  0 / 0
  Richie Porte zal deze Tour niet winnen. De gevaarlijke afdaling van de Mont du Chat maakte haar reputatie waar. De Australiër van BMC schatte een bocht verkeerd in, ging in het gras onderuit en knalde aan de andere kant van de weg tegen een rotsmuur: einde verhaal. "Hij was altijd bij bewustzijn", sprak de Tour-dokter geruststellend. Op het eerste gezicht lijken er geen zware blessures te zijn.

  Porte dook in de finale van de 9e etappe met Chris Froome, Fabio Aru, Daniel Martin en Rigoberto Uran de diepte in. De vijf hadden uitzicht op de ritzege en de bonificatieseconden. Nairo Quintana (op 1 minuut) en Alberto Contador (op 2,5 minuut) konden ze definitief achter zich laten.

  In de smalle afdaling van de Mont du Chat haalden de renners snelheden tot 80 km/u. In één van de vele bochten ging het mis. Porte kon zijn fiets niet meer controleren, reed net naast de weg in een stukje gras en onkruid, werd over de weg geslingerd en klapte aan de andere kant tegen een rotsmuur.

  De Australiër van de BMC-ploeg greep meteen naar zijn hoofd. De smak was vreselijk, de dokter was gelukkig snel ter plaatse. Tien minuten werd de onfortuinlijke Tour-favoriet verzorgd, waarna hij in een ziekenwagen gedragen werd.

  Daniel Martin, door Porte meegesleurd in zijn val, ontsnapte aan grote blessures. De Ier van Quick-Step was even van slag, maar kon zijn tocht voortzetten.

  Een verschrikkelijke klap:

  Tou-dokter: "Eerste check-up was oké"

  Aan de finish gaf de Tour-dokter een stand van zaken over de situatie van Porte. "Hij is altijd bij bewustzijn geweest en kon zich goed oriënteren. De eerste check-up valt dus mee, maar we moeten meer onderzoeken afwachten. In het ziekenhuis zullen scans genomen worden."

  Ploegleider Fabio Baldato bleef de hele tijd bij Porte en bevestigde na de aankomst de woorden van de dokters. Op het eerste gezicht zijn er geen zware blessures, een enkelletsel lijkt het meest zorgen te baren.

  Verzorging voor Porte:

  Tweets over val: