• home
 • video
 • pas verschenen

  De alternatieve helden van de Tour: Calmejane en rode lantaarn Le Gac

  0 / 0
  De sprinters en klassementsrijders krijgen tijdens de Tour heel veel aandacht en dus ging het in Vive le Vélo ook eens over de renners in de schaduw. De top 3 voor de rode lantaarn werd aan de tand gevoeld. Ook Calmejane, voor zijn ritzege nog een nobele onbekende, werd uitgebreid geïnterviewd. De gasten aan tafel waren Thijs Zonneveld en Zouzou Ben Chikha.

  Calmejane: "Ik weet de Van Aert wereldkampioen is, maar verkies Van der Poel"

  Lilian Calmejane zette Frankrijk gisteren op zijn kop. De 24jarige renner won een rit en pakte de bolletjestrui. "Het is onvoorstelbaar. Een tourrit winnen is een jongensdroom. Ik begin het nu pas een beetje te beseffen."

  "Ik ben heel diep gegaan en omdat het zo snel ging vandaag liep de bevoorrading moeilijk. We hadden allemaal te weinig gedronken. Ik kreeg krampen. Als de pijn nog erger was geworden, had ik moeten stoppen. Dat zou een ramp geweest zijn. Maar uiteindelijk heb ik de laatste 2 kilometer zelfs kunnen genieten."

  Calmejane rijdt niet alleen op de weg, maar waagt zich soms ook aan een ritje in het veld. "Ik kan me niet meten met de Belgische renners, maar ik doe het wel graag. Wie wereldkampioen is? Wout van Aert.  Maar eigenlijk verkies ik Van der poel. Hij is zo polyvalent. Hij belichaamt de wielrenner van de toekomst."

  "Ik denk dat ik de rode lantaarn kan houden tot in Parijs"

  De top drie in het algemeen klassement krijgt veel aandacht, maar aan het andere uiteinde van de tabel wordt er ook geknokt. Luke Rowe (Sky), Tom Leezer (Lotto-Jumbo) en Olivier Le Gac (FdJ) strijden om de rode lantaarn.

  "Het is niet makkelijk, maar ik blijf doorbijten. Ik heb vertouwen in mijn kunnen. Ik kan de rode lantaarn meenemen naar Parijs", lacht Rowe.

  Le Gac is voorlopig de winnaar. Hij staat helemaal achteraan. "Het verschil met de eerste? Bijna een uur. maar het houdt me niet bezig. Mijn plaats is anekdotisch."

  "Gesink beleeft een tweede jeugd"

  Robert Gesink is de eerste Nederlander in het klassement. Hij oogt fris op zijn fiets. "Hij mag anders koersen nu", vertelt Zonneveld over zijn landgenoot. "Hij beleeft echt een tweede jeugd."

  "Hij heeft zo veel tegenslag gekend in zijn carrière, zowel privé als fysiek. Hij heeft heel lang geworsteld met de druk van de natie om de nieuwe Joop Zoetemelk te worden. Hij legde zichzelf ook veel druk op, maar nu heeft hij dat van zich afgeschud. Hij weet dat fietsen relatief is. Hij is goedlachs en fietst weer met plezier."

  "Hij doet me een beetje denken aan Jurgen Van den Broeck", zegt Zouzou Ben Chikha. "Maar hij vond na zijn pech die tweede adem niet."

  De kaart: Reto Hollenstein

  Zouzou Ben Chikha is een echte koersfanaat

  Vive le Vélo te herbekijken in de Videozone en op VRT NU

  De integrale afleveringen en beste fragmenten van Vive le Vélo kunt u steeds herbekijken in onze videozone en op VRT NU.