Ga naar de inhoud

Wuyts over groene strijd: "Démare voor Kittel en Matthews"

 vr 7 juli 2017 11:45
Pronkt Démare ook in Parijs met de groene trui?
De sprinters kunnen vandaag opnieuw hun hartje ophalen. Arnaud Démare trekt als groene trui naar Nuits-Saint-Georges, maar hoe zal de strijd om het groen verlopen? Michel Wuyts wikt en weegt.

"Kittel wint misschien wel 4 of 5 ritten"

"Ik verwacht dat Marcel Kittel in deze Tour een reeks zal neerzetten en misschien wel 4 of 5 ritten wint", opent Michel Wuyts. "Als dat allemaal ritten zijn met een buit van 50 punten voor de ritwinnaar, dan komt hij al heel ver."

"Arnaud Démare is duidelijk de op een na snelste. Hij komt volgens mij wel beter voor de dag in de overgangsetappes en dat kan uiteindelijk in zijn voordeel spelen."

"Ik denk ook dat Démare een betere trein heeft. Die loopt vaster op de rails dan die van Kittel, waar af en toe wat diaspora is. Al heeft Kittel wel aan overlevingsvermogen gewonnen in de sprints."

Démare in het spoor van Sagan?

Peter Sagan verzekerde zich de voorbije jaren van het groen door in de bergetappes mee te springen in de vlucht en te oogsten bij de tussensprinten.

"Ik zeg niet dat Démare de rol van Sagan helemaal zal overnemen, maar hij kan in de etappes met een heuvelachtig karakter wel eens mee in de aanval trekken of doorzetten na een tussensprint."

"Michael Matthews zou die combinatie in principe het best van allemaal moeten aankunnen, maar hij maakt het eigenlijk nergens af. Ik denk dat hij het meent als hij zegt dat hij niet voor groen gaat. "Het zit niet in me. Mijn recuperatievermogen is niet groot genoeg", zegt hij."

En Greipel?

En André Greipel? Is zijn rol in het groene klassement al uitgespeeld? "Hij gaf het gisteren zelf toe: er zijn twee renners die sneller zijn dan Greipel. En als hij nog meer zou investeren in de tussensprinten, dan zal hij nog minder kans maken op een ritzege."

"Ik denk dat hij nu al begrepen heeft dat Kittel en Démare dan op hetzelfde moment moeten falen. Dan zit een ritzege erin, maar het zal maar één keer zijn."

De conclusie? "Ik zie de groene strijd evolueren zoals het huidige klassement: Démare voor Kittel, Matthews en Greipel. Met die kanttekening: Sonny Colbrelli staat nog nergens (6e), maar is een jager en kan een geaccidenteerd terrein aan. Hij kan nog stappen zetten."

De tussenstand in het puntenklassement na de 6e etappe

Punten
1FRAArnaud DémareFDJ170
2DUIMarcel KittelQST143
3AUSMichael MatthewsSUN96
4DUIAndré GreipelLTS93
5NOOAlexander KristoffKAT74
6ITASonny ColbrelliTBM49
7IERDaniel MartinQST47
8FRANacer BouhanniCOF44
9GBRChris FroomeSKY41
10GBRBen SwiftUAD39