• home
 • video
 • pas verschenen

  LeMond: "Tijdritpak Sky had enkel placebo-effect"

  De bolletjes op de schouders en armen gaan over de tongen.

  Ex-Tour-winnaar Greg LeMond wuift de kritiek weg van concurrerende teams op de truitjes waarmee Sky zijn tijdrit afwerkte. Vier renners van het Britse team van Tour-favoriet Chris Froome eindigden in de top 8. Met ingewerkte bolletjes op de schouder- en armstukken zou Sky de aerodynamicawetten flink beïnvloeden. "Klopt niet", zegt LeMond, analist voor Eurosport in deze Tour.

  De pakjes van Sky waren een van de gespreksonderwerpen in het openingsweekend van de Tour, die LeMond drie keer won, in 1986, 1989 en 1990.

  De UCI-jury zegt dat Sky niets illegaals gedaan heeft, al vinden minstens twee teams dat er een duidelijke winst in aerodynamica is. "Klopt niet", zegt LeMond.

  "Dit gebeurde 25 jaar geleden ook al in de zwemsport. Het gaat enkel om marketing. Het heeft een geweldig placebo-effect. Ik betwijfel heel hard of dit hen een voordeel gaf."

  "Sky is gemotiveerd"

  Vanwaar dan de dominantie van Sky in de tijdrit? "Ze zijn gemotiveerd. De Tour is voor hen dé wedstrijd van het jaar."

  Froome zette Porte al flink op achterstand in de chronoproef, terwijl de Australiër vorige maand in de Dauphiné nog stukken sneller was. "Het leek wel of Porte de bochten traag aansneed", zag LeMond.

  Gisteren was Froome het slachtoffer van de grote val in het peloton. "Hij zat vooraan en kon niet veel doen. De opgehouden renners hadden wel geluk dat het peloton vertraagde."