• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 30 juni 2006: favorieten Ullrich en Basso mogen niet starten

  Jan Ullrich valt vlak voor de Tour 2006 van zijn sokkel.

  0 / 0
  Vanaf vandaag diepen we in onze rubriek Retour elke dag een memorabel moment uit de Tourgeschiedenis op dat dag op dag x-aantal jaar geleden gebeurd is. We starten in 2006, toen nog vóór de start een bom onder de Tour gelegd werd met Operacion Puerto.

  2006 is het eerste jaar zonder Lance Armstrong (die later weliswaar nog een comeback zou maken). Ivan Basso, die het jaar ervoor 2e was geworden, en Jan Ullrich, de nummer 3 van 2005, zijn de topfavorieten.

  Maar vlak voor de start begint de sneeuwbal van de zaak rond dopingdokter Fuentes te rollen. De Spaanse krant El Pais kan de hand leggen op een lijst met verdachten. Hierop staan de namen van Basso, Ullrich, Francisco Mancebo en Oscar Sevilla.

  Niet alleen die 4 toppers, maar ook de voltallige Liberty Seguros-ploeg (van latere winnaar Alberto Contador) wordt de start ontzegd. Astana wordt gedecimeerd en komt zo niet aan het vereiste aantal van 6 starters. Hierdoor mag ook Aleksandr Vinokoerov, ook een van de favorieten, zijn koffers pakken.

  Zaak sleept jaren aan

  De zaak-Fuentes, ook wel Operacion Puerto genoemd, zal uiteindelijk jaren aanslepen. Ivan Basso en Jan Ullrich worden met vertraging geschorst door hun wielerbond. Anderen, zoals Alberto Contador, worden vrijgesproken, maar lopen later bij een andere zaak alsnog een schorsing op.

  Voor ex-Tourwinnaar Ullrich, die nooit meer zou koersen, is het een fin de carrière in mineur. Sevilla en Mancebo keren wél nog terug, maar niet meer op het hoogste niveau. Beiden zijn op gezegende leeftijd nog altijd actief in het peloton. Basso kan zich wel rehabiliteren. Hij wint later nog een tweede keer de Giro.