• home
 • video
 • pas verschenen

  Keukeleire rijdt z'n tweede Tour: "Het klikt met kopman Esteban Chaves"

  Jens Keukeleire: "Chaves is een dankbare kopman"

  Drie jaar na zijn Tour-debuut begint Orica-Belg Jens Keukeleire zaterdag aan zijn tweede Ronde van Frankrijk. In de Vuelta vorig jaar won de Belg een rit: "Maar ik moet me geen illusies maken. Ik ben er in de eerste plaats voor de kopmannen Chaves en Yates."

  Het wordt de zesde grote ronde voor de 28-jarige Keukeleire. De voorbije twee jaar reed hij de Vuelta, vorig jaar spurtte hij naar ritwinst en hielp hij de Colombiaan Esteban Chaves mee aan een derde stek op het eindpodium.

  "De ploeg weet wat ze aan me heeft", blikt Keukeleire vooruit. "Vorig jaar in de Vuelta heb ik bergen werk verzet voor het team en klikte het met Chaves." Hij deelde er de kamer mee in de Dauphiné.

  "De ploegleiding weet wat ik kan betekenen. Maar ik moet me geen illusies maken: in ben er in de eerste plaats om de kopmannen Chaves en Yates bij te staan."

  "Chaves is heel dankbare kopman"

  De 27-jarige Chaves pakte in 2016 een tweede plaats in de Giro en een derde in de Vuelta. Dit wordt zijn eerste Tour. Hij zou eerst de enige kopman zijn, maar omdat na de Australische rittenkoersen in het jaarbegin een knieblessure opstak, stond hij vier maanden aan de kant.

  Hij hervatte pas in de Dauphiné de competitie. Simon Yates, normaal gepland met broer Adam in de Giro, is nu medekopman voor de Tour.

  Keukeleire heeft het voor Chaves: "Het is een klasbak. Het is nog afwachten hoe hij het ervan zal afbrengen in deze Tour, maar hij is alvast een heel dankbare kopman om voor te werken."

  "Hij heeft me uitgelegd dat die knieblessure nog een gevolg was van zijn zware valpartij in februari 2013 in de Trofeo Laigueglia. Blijkbaar kreeg hij knieproblemen omdat hij niet altijd goed op zijn fiets zat. Hij heeft hard gewerkt om weer op niveau te zijn."

  Vrijbuiter?

  Keukeleire is - met Daryl Impey - de snelste man in de Orica-ploeg. Zonder Simon Gerrans, die de selectie niet haalde, zal hij dus wellicht in enkele etappes zijn kans mogen gaan om eens mee te sprinten.