• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gynaecoloog en sportarts Baeyens: "Zwanger sporten wordt het nieuwe normaal"

  Alysia Montaño met haar bolle buik.

  De Amerikaanse atlete Alysia Montaño zorgde voor een opvallende beeld door met bolle buik de 800 meter te lopen op de Amerikaanse kampioenschappen. Luc Baeyens, gynaecoloog en sportarts verbonden aan het Brugmann ziekenhuis in Brussel, vindt zwanger sporten een goede evolutie. "Blijven bewegen is gezond voor vrouw en kind."

  "Al atletes gehad die 2 dagen voor bevalling nog liepen"

  "Er is in de eerste plaats een groot verschil tussen doorsnee vrouwen die hun conditie willen onderhouden tijdens de zwangerschap en topatletes die een heel goede conditie hebben. Zij kunnen hun conditie gemakkelijker aanhouden", legt Luc Baeyens uit.

  "De bedoeling is meestal dat ze zoveel mogelijk conditie behouden om na de bevalling zo snel mogelijk opnieuw te beginnen. Als alles goed verloopt en het gaat om een normale zwangerschap en niet die van een drieling kunnen ze hun conditie vrij gemakkelijk onderhouden tijdens de zwangerschap."

  "Tot een maand of drie in de zwangerschap kan aan competitie gedaan worden. Ik zou het niet aanraden, maar zelfs tot vijf maanden moet lukken. Atletes die met veel lichaamscontact te maken krijgen, moeten natuurlijk wel opletten."

  "Ik heb al atletes gehad die nog liepen tot twee, drie dagen voor de bevalling. Marleen Renders bijvoorbeeld, zij liep nog vrij intensief tot twee dagen voor haar bevalling."

  "Vrouwen werden vroeger met opzet zwanger gemaakt om beter te presteren"

  Zijn er dan geen gevaren? "De moeder kan zich blesseren. De gewrichten worden soepeler. Dat is nodig omdat het bekken uitzet tijdens de bevalling. Dat betekent dat ligamentaire letsels kunnen optreden. Knieën en enkels worden zwakker."

  "Voor de zwangerschap zelf zijn er weinig studies bij echte topatletes. De meeste onderzoeken die gebeurd zijn, zijn bij matige inspanningen, maar niet bij topprestaties. Heel mager loopsters hebben vaak vrij strakke buikspieren en weten pas laat dat ze zwanger zijn."

  "Voor het kind kan het helemaal geen kwaad. Kinderen van moeders die heel intensief blijven sporten tijdens de zwangerschap hebben een betere bescherming tegen zuurstoftekort. Ze zijn als het ware wat getraind in de buik en gaan zich beter kunnen aanpassen."

  "Sommige vrouwen gaan door het zwangerschapshormoon zelfs beter presteren in de vroege fase van de zwangerschap. Het is als het ware natuurlijke doping. Finse en Oost-Duitse vrouwen werden vroeger met opzet zwanger gemaakt om beter te kunnen presteren."

  "Zwanger sporten is het nieuwe normaal"

  "Voor een zwangere vrouw is het goed om te sporten en te blijven bewegen. De richtlijnen zijn de laatste jaren helemaal veranderd. De vrouw moet overtuigd worden om te sporten tijdens de zwangerschap. Elke vrouw op haar niveau natuurlijk."

  Wat zijn juist de voordelen? "Sporten en bewegen zijn belangrijk omdat het veel positieve effecten heeft op de zwangerschap. Minder braakneigingen, een betere bloedsomloop, beter slapen, minder depressie, ... Er zijn heel wat voordelen aan zwanger sporten."

  "Er is ook minder risico op te zware baby's, minder risico op zwangerschapsdiabetes, minder risico op een te hoge bloeddruk. Zwanger sporten wordt het nieuwe normaal. Vroeger was het "rusten rusten", nu is "bedrust" praktisch verdwenen uit de zwangerschap. Het wordt net aangeraden om te sporten."