• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  1 jaar voor WK: "Het moet en zal klaar zijn, maar factuur wordt angstaanjagend"

  VRT-journalist Jan Balliauw.

  Over exact een jaar wordt er afgetrapt voor de openingsmatch van het WK in Rusland. Is het land klaar voor zo'n groot toernooi? Wij vroegen het aan VRT-journalist en Rusland-kenner Jan Balliauw. "Dit is een prestigeproject voor Poetin. Een mislukking is geen optie."

  "De kosten voor de stadions zijn waanzinnig uit de hand gelopen"

  Een klassieke vraag voor een groot toernooi, zijn de stadions klaar? "Ze zijn redelijk af, maar nog niet alles is in orde. De Russen kennende komt dat goed, maar het zal een beetje op zijn Russisch zijn. Het zal allemaal op het laatste nippertje gebeuren. Het zal soms met haken en ogen aan elkaar hangen."

  "Het grote probleem is dat de stadions heel duur geworden zijn. De Zenit Arena is bijvoorbeeld een ramp. Dat stadion moest in 2008 al klaar zijn, maar is nog altijd niet helemaal afgewerkt. De kosten zijn waanzinnig uit de hand gelopen. We weten nog niet wat het uiteindelijke prijskaartje zal zijn. Het is tot nu toe al zes keer duurder dan oorspronkelijk gepland, maar het zou nog veel duurder kunnen worden."

  "Dat komt natuurlijk door corruptie en slecht management. Dat is typisch bij grote bouwprojecten in Rusland. Men geeft cadeautjes aan bevriende aannemers en politici."

  In het oorspronkelijke plan zou er in 16 stadions gespeeld worden, maar het worden er uiteindelijk maar 11. "De kosten lopen zo hoog op dat ze wel moeten snoeien. Ze doen veel minder dan wat met zo'n budget zou kunnen. Eigenlijk ging Rusland ook het wegenstelsel aanpakken en TGV-lijnen leggen tussen alle deelnemende steden, maar dat is allemaal geschrapt. Al het geld dat ze hadden kunnen uitgeven aan de verbetering van het land is weg."

  "De Sovjetvliegtuigen en Sovjethotels zijn verleden tijd"

  Een TGV-netwerk komt er dus niet. Hoe moeten de supporters de grote afstanden in Rusland dan wel overbruggen? "Er zijn wel goede nachttreinen. Dat is de leukste manier om te reizen. Het is redelijk comfortabel en je spaart ook een hotel uit. Een tip: koop een ticket in luxeklasse."

  "Ook vliegen is heel normaal geworden in Rusland. Er vliegen geen oude Sovjettoestellen meer rond. Alleen met de auto zou ik opletten. Het is heel moeilijk als je geen cyrillisch kan lezen. De politie wacht tot je een fout maakt en dan moet er geld onder tafel gegeven worden."

  En de andere infrastructuur in het land? "De hotels hadden al een moderniseringsgolf ondergaan op het moment dat de Russische economie aan het groeien was tussen 2000 en 2008. De Sovjethotels zijn eruit. Ook buiten Moskou vind je goede hotels. Het openbaar vervoer in de steden is ook goed, zeker de metro. "

  "Wel belangrijk: ze spreken geen Engels. De jongeren in de grote steden misschien wel, maar dat zijn niet noodzakelijk de mensen waar je als supporter mee in contact komt. Een politieagent die aan de ingang staat, zal geen woord Engels spreken. Ik neem wel aan dat er overal tolken zullen zijn."

  "De hooligans van het EK zullen zich in eigen land anders gedragen"

  De grootste bedreiging voor het WK zijn misschien wel de Russische hooligans. Zij lieten zich tijdens het voorbije EK van hun slechte kant zien. "Tijdens het EK waren ze in Rusland misschien wel een beetje trots op hun hooligans. Want ze waren beter dan de Engelsen. Maar een heleboel van die relschoppers heeft achteraf wel problemen gekregen."

  "Er is iets veranderd. Na het EK kwam er een soort crackdown tegen hooliganisme. Het WK moet een succes worden. Dat is voor Poetin fundamenteel. Het mag niet verstoord worden door hooligans."

  "De meeste hooligans zijn ook zeer patriottische Russen. Dat ze in Marseille uit de bol gaan, dat stoorde de Russen waarschijnlijk minder. Maar als ze dat in Rusland zouden doen, dan wordt heel het imago van het land besmeurd. En dat is zeker geen doel voor die patriottische hooligans."

  "Russen kunnen bovendien ook zeer gastvrij zijn. Dat zit ook in de Russische ziel. Er was onlangs bijvoorbeeld een wedstrijd van Manchester United in Rostov. Toen hebben ze de supporters dekens gebracht omdat het koud was. Iemand die te gast is in hun land is een prioriteit. De hooligans van op het EK zullen zich helemaal anders gedragen in hun eigen land. Daar moeten ze zorgen dat de gasten goed verzorgd worden."

  "Er zullen agenten staan op de hoek van elke straat"

  "Er zullen bovendien ook heel veel ordediensten op de been gebracht worden. Niet alleen tegen het hooliganisme, maar ook tegen terreur. De Russen proberen dat te bestrijden met massale politie-aanwezigheid."

  "Men zet agenten op de hoek van elke straat. Proactief politiewerk vervangt men door de grote aanwezigheid op het terrein. Er zullen overal controles zijn. Bereid je voor op massieve beveiligingsmaatregelen."

  "Daardoor zullen er ook geen protesten kunnen plaatsvinden tijdens het WK. Dat kan niet, want de politie laat geen demonstraties toe. Er is een speciale nieuwe richtlijn om iedere soort bijeenkomst te verbieden tijdens de Confederations Cup en het WK. Er is geen mogelijkheid om te betogen."

  "Dit zou weleens het duurste WK ooit kunnen worden"

  Ligt de gewone Rus eigenlijk wel wakker van dit WK? "De Russen zijn wel een beetje voetbalgek. Daarom wou Poetin het WK ook zo graag binnenhalen. De Russen vinden het heel erg dat hun nationale ploeg het zo slecht doet."

  "Ze zijn ook wel een beetje trots dat hun land dit kan doen. Dat het kan tonen aan de wereld, dat het ondanks de sancties en het conflict met het westen, toch ook zo’n groot toernooi kan organiseren. Dat het al deze landen zonder probleem kan ontvangen."

  "Maar het is een dubbel gevoel. Tijdens het WK zullen ze hun patriottische kant tonen, maar daarna zullen de dossiers over corruptie ook wel op tafel komen."

  "Dit WK is een prestigeproject. Een mislukking is uitgesloten. Het moet en het zal klaar zijn. Rusland is een heel groot land en men kan dus veel middelen naar dit WK dirigeren. Het zal dus in orde zijn, maar de factuur achteraf zal angstaanjagend zijn. Net zoals Sotsji de duurste Olympische Spelen waren, zou dit opnieuw het duurste WK ooit kunnen worden."