• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Betalen 5 miljoen euro voor de Tourstart in Brussel"

  De Tour de France brengt heel wat wielerfans op de been.

  Aan de "Grand Départ" van de Ronde van Frankrijk hangt een stevig prijskaartje. Brussel legt 5 miljoen euro op tafel voor de Tourstart in 2019. "De return is onbetaalbaar", legt schepen van Sport Alain Courtois uit.

  "Duwtje in de rug voor Brussel"

  De Ronde van Frankrijk start in 2019 in Brussel. Het wordt een eerbetoon aan Eddy Merckx, 50 jaar na zijn eerste zege in de Tour.

  "Daar hebben we de Ronde van Frankrijk 5 miljoen euro voor beloofd", vertelt Brussels schepen van Sport Alain Courtois (foto) in De wereld vandaag.

  "De return is onbetaalbaar. Kijk naar Utrecht waar bijna 1 miljoen mensen naar de start van de Tour kwamen kijken. Zij brachten bijna 34 miljoen euro in het laatje van de lokale handelaars."

  "Op toeristisch vlak kan Brussel een duwtje in de rug gebruiken", vindt Courtois. "Grote hoofdsteden krijgen te kampen met de problematiek van terrorisme. Het wordt hoog tijd om zo'n groot evenement aan te trekken."

  Chronorit in geboortedorp Merckx

  Brussel zal een rit in lijn en een tijdrit organiseren. "De Grote Markt vormt meer dan waarschijnlijk het decor voor de officieuze start", geeft Alain Courtois mee. "De tijdrit zal net als in 1969 plaatsvinden in Sint-Pieters-Woluwe."

  50 jaar geleden trok Merckx in Sint-Pieters-Woluwe zijn eerste gele trui aan na winst met zijn team Faema in de ploegentijdrit. Merckx is geboren in Sint-Pieters-Woluwe. Zijn ouders hadden er een kruidenierszaak.