• home
 • video
 • pas verschenen

  Valcke: "Timmers heeft genoeg bewezen om sowieso naar WK te mogen"

  Dwingt Timmers op het BK zijn plaatsje in de WK-selectief af?

  De Belgische zwemmers hebben komend weekend op het BK een laatste kans om zich te plaatsen voor het WK in Boedapest. Onder meer Pieter Timmers moet nog onder de limiet duiken, maar dat mag volgens Rik Valcke (hoofdtrainer Vlaamse Zwemfederatie) geen probleem zijn. "Het zou ook mooi zijn als we opnieuw met een estafetteploeg naar het WK kunnen trekken."

  Kimberly Buys en Louis Croenen, de poulain van Rik Valcke, zijn voorlopig de enige twee die hun ticketje voor het WK zwemmen al op zak hebben. Dat betekent dat zwemmers als Fanny Lecluyse, François Heersbrandt, Emmanuel Vanluchene, Jasper Aerents en vooral Pieter Timmers nog niet zeker zijn van deelname.

  "Op de Antwerp Diamond Race heeft Timmers de limiet al eens benaderd, maar dat was geen officiële kwalificatiewedstrijd", zegt Valcke. "Ik ga ervan uit dat hij komend weekend die limiet wel zwemt."

  "Ik heb de indruk dat Timmers nog altijd gemotiveerd is na zijn zilveren medaille in Rio. Hij heeft een goeie trainingsstage achter de rug en zwom mooie tijden op training."

  "We mogen de druk niet te hoog opvoeren in een postolympisch jaar. Timmers is een zwemmer van het allerhoogste niveau. Hij heeft met zijn benadering van de limiet toch al vormbehoud getoond. Ik zal er dan ook voor ijveren om Timmers sowieso op te nemen in de selectie."

  "Nog stappen zetten om met estafetteploeg op WK te geraken"

  Pieter Timmers kan ook een belangrijke rol spelen in de estafette, die met Surgeloose en Dekoninck wel twee belangrijke schakels is verloren. "Er zijn een aantal jongens die nog een stap moeten zetten. Ze zullen op het BK moeten tonen dat ze dat gedaan hebben. Want als ze de limiettijd niet zwemmen, is er geen sprake van een ploeg op de 4x100 of 4x200 vrij op het WK."

  Hoewel er dus nog maar twee Belgen zeker zijn van een vliegreis naar Boedapest in juli is Valcke toch optimistisch over de kansen van ons land daar. "Ik hoop toch op drie finales. En hopelijk zullen we er ook met de aflossingsploeg bij zijn."