• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Meensel: "Derwael wordt vergeleken met "grote madam" Chorkina"

  Nina Derwael won EK-goud op de brug met ongelijke leggers.

  Nina Derwael (17) heeft België zaterdag het eerste goud in de geschiedenis bezorgd op het EK turnen. Journaliste Inge Van Meensel en ex-turnster Aagje Vanwalleghem zijn vol lof: "Ze zit nog niet aan haar plafond. Op training heb ik haar nog moeilijkere elementen zien doen."

  Van Meensel: "Zag op training dat medaille erin zat"

  Inge Van Meensel volgt het turnen al jaren voor Sporza. Zij is onder de indruk: "Dit is een ongelooflijk straffe prestatie van Derwael. Ik zat op het puntje van mijn stoel."

  "Je weet dat het er in zit, want ze heeft ongelooflijk veel talent. Maar dan moet het er ook nog uitkomen."

  "Ik was vorige week op een van haar laatste trainingen in Gent en zag daar haar volledige brugoefening. Ik stond met grote ogen te kijken en zei tegen bondscoach Yves Kieffer: "Dit is toch een medaille waard." Hij zei dat het goud zou kunnen worden. En een week later is het zo ver."

  Van Meensel licht Derwaels oefening wat toe: "Ze heeft de moeilijkste oefening van alle acht finalistes met een moeilijkheidsgraad van 6.1."

  "De score in het turnen bestaat uit twee delen: de moeilijkheidsgraad en de uitvoering. 6.1 is echt hoog, voor de kenners zal er wel een belletje rinkelen. Haar uitvoering was ook drie tienden hoger dan de rest van de finalisten."

  "Ze heeft het dus ontzettend goed gedaan: een moeilijke oefening heel goed uitgevoerd. En dan word je Europees kampioen."

  "Derwael wordt al jaren vergeleken met Chorkina"

  Vóór Derwael was er maar één Belgische medaille op een EK: "Aagje Vanwalleghem won brons in 2005 op de sprong. Sindsdien was het wachten."

  "We wisten dat er talent aankwam, van Nina wisten we dat al langer. Een paar jaar geleden zeiden ze tegen mij al om Nina in de gaten te houden: "Dat is een kleine Chorkina.""

  "En wie een beetje het turnen volgt, weet dat Svetlana Chorkina een erg "grote madam" was. Die heeft een prijzenkast vol zowel allround als aan haar favoriete toestel, de brug met ongelijke leggers. Als je op zo'n jonge leeftijd al vergeleken wordt met iemand als Chorkina, liggen de verwachtingen ontzettend hoog."

  "Nina is een vrij grote gymnaste. Ze heeft lange, slanke benen, wat aan de brug heel elegant oogt. Dat is wat zo mooi is en er zo uitspringt, waardoor ze meteen opvalt vanaf het moment dat ze aan die brug hangt. Ook bij het publiek."

  "In Rio toonde Derwael al haar wereldklasse"

  Hoe schat Van Meensel de toekomst in van Derwael: "Vorig jaar mocht ze net 16 geworden naar de Spelen. Toen zagen we al dat ze wereldklasse is."

  "Ze heeft in Rio de allroundfinale gehaald. Mijn cocommentator Dirk Van Esser en ik zaten ons op onze commentaarpositie te ergeren. Want wij vonden dat ze aan de brug met ongelijke leggers een veel hogere score had verdiend. Uiteindelijk is dat achteraf ook gebleken: ze had in de finale moeten zitten."

  "Ik denk dat dat haar gemotiveerd heeft om te tonen dat ze dat verdiend had. En dat heeft ze nu bewezen. Er staat een sterk hoofd op die schouders. Wij verwachten heel veel van Nina. Ze is heel talentvol, ze werkt ontzettend hard. Nu moet het eruit komen."

  Vanwalleghem: "Nina zit nog niet aan haar plafond"

  Aagje Vanwalleghem ging 12 jaar geleden Derwael voor met EK-brons op de sprong. "Ik had wel verwacht dat ze een medaille op de brug ging pakken, omdat haar oefening van wereldniveau is. En eenmaal in de finale kan alles. Iedereen kan fouten maken en dat deden de concurrenten van Nina ook."

  Vanwalleghem (foto) verklaart het succes van Derwael: "Ze heeft een zekere flair: ze is groot en lang. Ze turnt met veel schwung. Heel veel mensen vergelijken haar met Chorkina. En dat klopt ook, want ze heeft een lang lichaam. Dat levert haar - naast haar hoge moeilijkheidsgraad - veel punten op."

  Derwael hield het hoofd koel: "Ze was nerveus, maar ze heeft er zich niet door laten beïnvloeden. Stress is niet slecht. Iedereen vreest vaak de stress, maar je hebt het eigenlijk nodig om te presteren."

  Vanwalleghem weet dat Derwael nog beter kan: "Ik heb op training al gezien dat ze nog moeilijkere elementen doet. Ze zit dus nog niet aan haar plafond."

  "Allround? Nina is vooral een brugturnster, net omdat ze zo lang is. Vooral op de sprong is het wat moeilijker, omdat haar explosiviteit wat minder is. Maar ze kan zeker nog evolueren op de vier toestellen."