• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  UEFA-baas: "Weinig landen die een WK met 48 kunnen organiseren"

  Ceferin is geen voorstander van een WK met 48 landen.

  Aleksander Ceferin, de voorzitter van de UEFA, heeft zijn bedenkingen bij de beslissing van de FIFA om 48 landen toe te laten op het WK voetbal van 2026. "Er zijn misschien 2 of 3 Europese landen die dat kunnen organiseren."

  In januari besliste de Wereldvoetbalbond FIFA om het WK in 2026 niet met 32, maar met 48 te spelen. Maar de organisatie van dat uitgebreide WK belooft een hele klus te worden. Zo zou er een 12-tal geschikte stadions moeten zijn.

  "Er zijn misschien 2 of 3 Europese landen die dat aankunnen", zegt Aleksander Ceferin, de voorzitter van de UEFA.

  "In Afrika kan niemand dat. Misschien is dat mogelijk voor China en de Verenigde Staten. Maar dat is het dan ook. 48 is een groot getal."

  Dat lijkt de FIFA zelf ook te beseffen, want een tijdje geleden kondigde voorzitter Gianni Infantino aan dat hij een organisatie met meerdere landen wel ziet zitten. De Verenigde Staten zouden in dat geval samen met Canada en Mexico een bod overwegen.

  Tot nu toe werd het WK enkel in 2002 al eens door twee landen - Japan en Zuid-Korea - samen georganiseerd.

  EK over heel Europa zoals in 2020 "zal niet meer gebeuren"

  Het EK voetbal werd afgelopen zomer al uitgebreid van 16 naar 24. Daar was Ceferin, die in september verkozen werd tot voorzitter, dan weer wel over te spreken. "24 is het juiste aantal", zegt hij.

  "Het was een goed toernooi. Veel kleine landen kwalificeerden zich en deden het ook goed. Tegelijkertijd waren de inkomsten voor de UEFA nooit eerder zo hoog."

  Het EK wordt in 2020 georganiseerd over heel Europa, maar als het van Ceferin afhangt, is dat eenmalig. "Twee landen en niet meer. De organisatie van het EK van 2020 is geen gemakkelijke opdracht. Dat zal niet meer gebeuren zolang ik er ben."