• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Thiam: "7.000 punten op zevenkamp in Tokio is doel"

  0 / 0
  Nafi Thiam is de Belgische goudklomp in de atletiek. De meerkampsters kroonde zich vorig jaar tot olympisch kampioene op haar 22e en heeft dus nog progressiemarge, niet enkel in het hoogspringen. "Nafi moet in de zevenkamp blijven", is haar coach Lespagnard duidelijk.

  Nafi Thiam is pas 22 en kan dus nog progressie boeken. "Als ze haar trainingsintensiteit kan opvoeren, dan mag ze mikken op 7.000 punten (haar persoonlijk record is 6.810 punten)", zegt haar coach Roger Lespagnard.

  "Ook door haar studies ben ik vrij zeker dat Nafi van alle kampioenen wellicht het minste traint."

  "In Rio had ze al beter kunnen doen dan die 6.810 punten. Zonder die elleboogblessure had ze zeker meer punten behaald in het kogelstoten en speerwerpen. En ze had een mindere 200 meter. Dan kom je al snel aan 6.900 punten."

  "Maar je hebt enkele jaren nodig om je te verbeteren. Je kunt niet alle nummers tegelijk trainen. Je leert de techniek onderdeel per onderdeel en na 2 of 3 jaar moeten de puzzelstukjes dan samenvallen."

  "In Götzis in 2014 behaalde ze 6.500 punten en pas in Rio verbeterde ze haar eigen record tot 6.810. In Tokio 7.000 punten halen is nu het doel." Het wereldrecord in de zevenkamp staat nog altijd op naam van Jackie Joyner-Kersee. Op de OS van 1988 in Seoel behaalde de Amerikaanse 7.291 punten.

  "Nafi moet in de zevenkamp blijven"

  Sommige stemmen werpen op dat Thiam zich meer op het hoogspringen zou moeten toeleggen, maar dat spreekt haar coach tegen. "Nafi moet in de zevenkamp blijven", is Lespagnard formeel.

  "Binnen drie jaar zou ze de beste kunnen zijn in het hoogspringen, op voorwaarde dat ze geen meerkamp meer doet. Ze zou dan kunnen mikken op 2,04 meter of 2,06 meter."

  "Maar ze moet erin geloven dat dat zal lukken. Als ze dat niet inziet, dan zal het bij 2 meter blijven. Je mag niet denken dat het eenvoudig zal zijn."

  "Misschien dat we dit jaar op training iets meer focussen op hoogspringen, maar wel met het oog op de zevenkamp. Het doel is om meer punten te behalen in de zevenkamp."

  "Wereldrecord hoogspringen is niet haalbaar"

  Kan Thiam nog hoger mikken in het hoogspringen? "Het wereldrecord hoogspringen? Dat is niet haalbaar denk ik", zegt Lespagnard.

  "Dat waren ook andere tijden, de dopingcontroles waren toen niet hetzelfde als nu." Stefka Kostadinova heeft sinds 1987 het wereldrecord in handen, de Bulgaarse sprong toen in Rome over 2,09 meter.

  Bekijk de reportage over Thiam uit Sportweekend