• home
 • video
 • pas verschenen

  België beleeft gouden tijden in Europa: "Dankzij play-offs?"

  Het Belgische voetbal zit in Europa de jongste jaren in de lift.

  Drie Belgische clubs hebben vanavond een goeie uitgangspositie om zich te plaatsen voor de 1/8e finales van de Europa League. Zit het Belgische voetbal in de lift? Daar lijkt het wel op, want de Belgische clubs zijn op weg naar hun beste Europese campagne in ruim 30 jaar.

  Beterschap sinds 2009

  Vanaf het seizoen 2009-2010 werden in de Belgische competitie de play-offs ingevoerd. Op Europees vlak was er ook een metamorfose, met de introductie van de Europa League. Toeval of niet, maar sindsdien doen de Belgische clubs het merkelijk beter in Europa.

  Het topseizoen was 2011-2012, toen vijf Belgische clubs 50,5 coëfficiëntpunten verzamelden, goed voor een gemiddelde van 10,1 punten. Het was van 1978 geleden dat het Belgische gemiddelde nog eens boven 10 was uitgekomen.

  Evolutie van de behaalde punten van Belgische ploegen in Europa

  Joos: "Dankzij de play-offs"

  Filip Joos denkt de reden te kennen voor de betere prestaties van de Belgische clubs in Europa. "Dat heeft volgens mij te maken met die - in het begin vermaledijde - competitiehervorming met play-offs. Je kunt dat niet meer los van elkaar zien", vertelde Joos afgelopen maandag in Extra Time.

  "Wat zou anders de oorzaak zijn? Aan onze Rode Duivels ligt het niet, want die spelen in het buitenland. De Belgische clubs spelen nu in de eigen competitie meer topmatchen, ook al is het dan niet tegen wereldteams."

  Opmars volgt op magere jaren

  Aan het einde van de jaren 80 en aan het begin van de jaren 90 scoorden de Belgische clubs nog goed in Europa, onder meer dankzij de Europese finales van KV Mechelen (1988), Anderlecht (1990) en Antwerp (1993).

  Daarna volgde een lange periode waarin de Belgen relatief pover presteerden in Europa, met uitzondering van het seizoen 2001-2002. Dankzij de puike prestaties van Anderlecht in de Champions League, met prestigieuze zeges tegen Manchester United (zie video), Lazio en Real Madrid, kreeg de Belgische coëfficiënt een stevige boost.

  Sneuvelt het record uit 1982?

  De vijf Belgische clubs die dit seizoen in Europa actief waren of nog zijn, hebben in totaal al 47,5 punten bij elkaar gevoetbald. Het record van 51 punten, verzameld door zes clubs, uit 1981-1982 is daarmee binnen handbereik.

  In dat seizoen speelde en verloor Standard van Barcelona (foto) in de finale van de ter ziele gegane Europacup II, de beker der bekerwinnaars. Ook Anderlecht sprokkelde veel punten dankzij een halvefinaleplaats in Europacup I, de voorloper van de Champions League.

  Hoe worden de coëfficiëntpunten berekend?

  • Europese zege = 2 punten
  • Europese draw = 1 punt
  • Kwalificatie voor een volgende ronde = 1 punt