• home
 • video
 • pas verschenen

  Boedapest trekt zich terug uit olympische race 2024, enkel Parijs en LA blijven over

  Geen Olympische Spelen in Boedapest in 2024.

  Na Hamburg en Rome trekt nu ook Boedapest zijn kandidatuur in voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024. Hierdoor wordt het een tweestrijd tussen Parijs en Los Angeles, die op papier al de favorieten waren.

  Boedapest werd al beschouwd als een verre outsider om de Spelen te mogen organiseren, maar omdat de politieke tegenstand de voorbije weken zo groot was geworden, is de stekker uit het project getrokken.

  Afgelopen week diende de oppositie nog een petitie met 250.000 handtekeningen in om minstens een referendum te houden over de kandidatuur.

  Premier Viktor Orban en Istvan Tarlos, de burgemeester van Boedapest, hadden de boodschap begrepen. De Hongaren gooien de handdoek. Volgens regeringspartij Fidesz was dit nodig "om internationaal geen prestige te verliezen".

  3e organisatie voor Parijs of LA

  Met Los Angeles en Parijs blijven nu nog twee ouwe getrouwen over van de Olympische Spelen. Parijs was in 1900 en 1924 al gastheer van de Zomerspelen, Los Angeles kreeg het grootste sportevenement ter wereld in 1932 en 1984 over de vloer. Hongarije mocht de Olympische Spelen nog nooit organiseren.