• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Marc Willems: "De hele CL-campagne van Roeselare is een stunt"

  "Na de loting gaf ik Roeselare nauwelijks een kans om door te stoten."

  Roeselare verbaasde gisteren door met een zege tegen Perugia de groepsfase van de Champions League te overleven. Wij zochten een verklaring bij Marc Willems. "Onder coach Emile Rousseaux heeft Roeselare zich een mentaliteit eigen gemaakt waarbij niets onmogelijk is."

  "Dit is absoluut een stunt", zei Roeselare-aanvoerder Hendrik Tuerlinckx na de zege tegen Perugia. Dat is ook het oordeel van volleybalcommentator Marc Willems. "Dit is een resultaat dat op de eerste pagina van de krant zou moeten staan", was zijn commentaar gisteren.

  "Perugia heeft nog niet de erelijst om vergeleken te worden met Real Madrid of Barcelona in het voetbal", legt Willems uit. "Maar het heeft zwaar geïnvesteerd in absolute topspelers én een topcoach om kampioen te worden."

  "Ik ken het budget van Perugia niet, maar het zou best kunnen dat met het budget van Roeselare 1 speler van Perugia betaald kan worden."

  Er is wel een kleine kanttekening. "Perugia was zonder zijn vaste spelverdeler en hoofdaanvaller naar België gekomen en sterspeler Ivan Zaytsev kwam in Roeselare niet van de bank. Anderzijds zijn hun vervangers niet echt minderwaardig."

  "Roeselare speelde uiteraard met al zijn sterkhouders. De Belgische kampioen kan zich niet permitteren om iemand te laten rusten. Maar we mogen niet vergeten dat Roeselare zondag de beker won en het is niet evident om 3 dagen na die triomf alweer een topprestatie te leveren."

  "Roeselare heeft mentaliteit dat niets onmogeljk is"

  Hoe is het dan mogelijk dat Roeselare kon winnen van Perugia? Marc Willems ziet 4 redenen. "Onder coach Emile Rousseaux heeft Roeselare zich een mentaliteit eigen gemaakt waarbij niets onmogelijk is."

  "Roeselare scout de tegenstander altijd tot in de perfectie en heeft altijd een tactisch plan klaar om het elke tegenstander moeilijk te maken. Zo had Perugia vooral in set 1 geen antwoord op de moeilijke float-service van Roeselare."

  "En natuurlijk haalde iedereen van Roeselare een heel hoog niveau. Maar ik wil toch de cijfers van Hendrik Tuerlinckx geven. Die scoorde aanvallend aan 64% (14 van zijn 22 aanvallen leverden een punt op). Dat is een waanzinnig hoog percentage, zeker tegen de "Block Devils", de bijnaam van Perugia."

  Roeselare is nu zeker van een plaats in de Final 12. "Na de loting gaf ik Roeselare nauwelijks een kans om door te stoten, niemand deed dat eigenlijk. Niet alleen de zege tegen Perugia, maar heel de CL-campagne is eigenlijk een stunt."