• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach Broos: "Geloof om finale Afrika Cup te halen is nog gegroeid"

  Broos en Kameroen nemen het in de halve finale op tegen Ghana.

  Onder Hugo Broos lijkt Kameroen weer aan te knopen met de successen uit het verleden. Gisteren knikkerden de Ontembare Leeuwen favoriet Senegal na penalty's uit de Afrika Cup. "In de lokale pers werd ik al op voorhand afgemaakt. Nu zit ik een een situatie waarbij iedereen lof heeft voor mij."

  Na de beslissende strafschop tegen Senegal (zie: Lees ook) stormde Hugo Broos als een bezetene het veld op: “We wisten op voorhand dat we eigenlijk tegen de beste ploeg van Afrika speelden, maar we bleven uitstekend georganiseerd."

  "Als je na 120 minuten aan penalty’s moet beginnen, weet je dat het een loterij is. De ontploffing van vreugde is dan ook enorm op het moment dat je gekwalificeerd bent."

  Kameroen kroonde zich in het verleden al vier keer tot Afrikaans kampioen (in 1984, 1988, 2000 en 2002), maar de laatste jaren was het een mager beestje. Wat maakt een nieuwe halvefinaleplaats los in Kameroen?

  "Dat is heel belangrijk. Het zit hier allemaal heel nauw verweven: sport, politiek en ook de mensen op straat. Voor hen is de nationale ploeg hun leven. Ze hebben de voorbije jaren niet veel gehad om blij mee te zijn. Het WK 2014 was een debacle en in de vorige Afrika Cup lagen ze er al in de eerste ronde uit."

  "Kameroen was zijn plaats als één van de betere Afrikaanse ploegen aan het verliezen. Daarom is het enorm belangrijk om nu in de halve finales te staan."

  "Onsterfelijk? Zover zijn we nog niet"

  Door de puike prestatie is ook de publieke opinie in Kameroen ten opzichte van Broos en zijn staff 180 graden gedraaid. "Of ik onsterfelijk ben? Zover zijn we nog niet. Ik heb wel veel krediet opgebouwd sinds ik hier gekomen ben."

  "Toen ik pas aangesteld was, had men geen vertrouwen in mij. In de pers werd ik al op voorhand afgemaakt. Ik heb serieus moeten werken om dat om te keren. Nu zit ik in een situatie waarbij iedereen lof heeft voor mij. Dat is eigen aan voetbal natuurlijk, het kan ook heel vlug gedaan zijn."

  Hoe kijkt Broos ten slotte terug op het spelpeil van zijn team tot dusver? "Over sommige matchen kan ik echt tevreden zijn. Enkel in de eerste helft tegen Guinee-Bissau hebben we heel slap gevoetbald."

  "Voor de rest hebben mijn spelers alles gedaan wat ik gevraagd heb. Vooral in de laatste groepsmatch, tegen het organiserend land Gabon, dat moest winnen om door te stoten, hebben ze het heel goed gedaan."

  "Deze groep zit werkelijk heel goed in elkaar. Met de overwinning gisteren tegen Senegal is ons vertrouwen nog gestegen. Het geloof om de finale te halen, is nog gegroeid."

  Om die finale te bereiken, moet Kameroen zich donderdag eerst nog voorbij Ghana, dat vanavond Congo opzij zette in zijn kwartfinale, zwoegen.