• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Eddy De Smedt op Lanzarote: "Deuren van kleedkamer zijn opengegaan"

  Eddy De Smedt: "Signaal richting Tokio is goed opgevangen."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Eddy De Smedt was na de Spelen in Rio als delegatieleider natuurlijk een tevreden man, maar ook de stage in Lanzarote heeft een glimlach op zijn gezicht getoverd. "Dit is de weg die we moeten bewandelen om vooruitgang te boeken op weg naar Tokio 2020."

  Voor het eerst plande het BOIC in het jaar van een Olympische Spelen ook een olympische stage in Lanzarote, enkele maanden na Rio 2016. "Je kunt geen duidelijker signaal geven dat de weg van Rio nu naar Tokio loopt", legt Eddy De Smedt uit.

  "Als je ziet dat van de sporten die aanwezig konden zijn, er hier 16 zijn, dan is dat signaal goed opgevangen. Bovendien hebben we een fantastische mix van jongeren en veel ervaring."

  Het belang van de stage volgens De Smedt is het onderlinge contact tussen de atleten en de coaches. "Ik heb het gevoel dat er na Rio meer openheid komt, dat de deuren van de kleedkamer zijn opengegaan."

  "Er wordt nu gedeeld hoe men van tegenslag naar succes is gegaan, hoe men met tegenslag is omgegaan en hoe er nu met succes moet omgegaan worden, tot in detail. Dat is een enorme stap vooruit."

  "Daar hebben we dit altijd voor gedaan het is fantastisch om te zien. De stap die we nu aan het zetten zijn en het is de weg die we moeten bewandelen om vooruitgang te boeken op weg naar Tokio."

  "Atleten kwamen zelf met voorstel voor Karaoke"

  Die openheid wordt ook gestimuleerd door de momenten van teambuilding die ingelast worden. "De atleten zijn spontaan afgekomen met een voorstel voor een extra activiteit: karaoke. Als de atleten zelf met een voorstel afkomen, dan moet je daarop inspelen."

  "Ze moeten zich toch een beetje kwetsbaar opstellen en voelen dan de steun van de groep. Ze hebben zich geamuseerd en een dag later heb je weer een gemotiveerd team", zegt De Smedt.

  En of die karaoke een succes was. "We zijn geëindigd met de Brabançonne in drie talen te zingen", zegt Evi Van Acker. "Dat hadden we in de geschiedenis van de stages in Lanzarote nog nooit meegemaakt."

  "Iedereen moet geloven in die missie"

  De succesvolle Olympische Spelen in Rio smaken natuurlijk naar meer bij de Belgische sportfans. "10 medailles in Tokio? Je kent mijn antwoord eigenlijk al, dat ga ik niet verkondigen", zegt De Smedt aan Marc Willems.

  "Je moet altijd rekening gouden met het potentieel en met de doelstellingen: stel je resultaatsdoelstellingen of procesdoelstellingen? Ik blijf ervan overtuigd dat we voor zo veel mogelijk finales moeten gaan en als alles dan goed valt, dan volgen de resultaten."

  Desmedt, delegatieleider in Londen en Rio, komt steeds dichter bij zijn pensioen. Zal hij er nog bij zijn in Tokio? "Het is mijn grote hoop dat we wat we gestart zijn zal doorgaan en dat we kijken hoe de atleet – want daar draait alles om – centraal blijft. Daarrond moeten we de mensen vinden die dat goed gaan doen."

  "Of ik dat ben of iemand anders, dat speelt geen rol. Iedereen moet geloven in die missie en daar alles voor geven. Je hebt die passie of je hebt die niet."