• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Enkele bekende aankomsten in Tour 2017: Bruyneel in Luik en Van Avermaet in Rodez

  Krijgen we dit jaar opnieuw een Belgische winnaar in Luik?

  Vandaag werd het Tour-parcours van de 104e editie onthuld. Sommige aankomsten doen nog een belletje rinkelen. Wij doken in ons archief en schotelen u enkele memorabele ritwinnaars voor. Wie treedt in 2017 in hun voetsporen?

  Rit 1: een tijdrit door Duitse straten

  De laatste keer dat de start voor de Ronde van Frankrijk in Duitsland werd gegeven was in 1987. Precies dertig jaar later wordt er in Dusseldorf ook gestart met een race tegen de klok. In West-Berlijn was de Nederlander Jelle Nijdam het snelst, kan een landgenoot hem dat komende zomer nadoen?

  Video player inladen ...

  Rit 2: Bruyneel viert in 1995 in Luik

  In 1995 was Luik de zevende aankomst in de Ronde van Frankrijk. Bruyneel klopte Indurain in een sprintje met z'n tweeën en mocht zo vieren in eigen land.

  Video player inladen ...

  Rit 5: Nibali op La Planche des Belles Filles

  La Planche des Belles Filles is opnieuw het decor voor een aankomst in de Tour. Dat was ook in 2014 zo. Alberto Contador moest er toen de brui aangeven en ook Froome was toen al in de auto gestapt. Nibali kreeg zo vrij spel. Hij won de etappe en nam uiteindelijk ook de gele trui mee naar huis.

  Video player inladen ...

  Rit 10: Indurain is snelste tegen de klok in Bergerac

  In 2017 is Bergerac de aankomst na een etappe van 178 kilometer, in 1994 lag de finishlijn van de individuele tijdrit er. Na 64 kilometer beuken tegen de klok liet Michel Indurain de snelste tijd noteren. De Spanjaard veroverde dat jaar ook de gele trui.

  Video player inladen ...

  Rit 14: Spannende strijd tussen Van Avermaet en Sagan in Rodez

  De laatste keer dat er in Rodez gestreden werd voor de bloemen, is amper een jaar geleden. Een etappe die nog in het geheugen van veel landgenoten gegrift zal staan. Thomas De Gendt zat in de vlucht van de dag, maar werd nog net voor de streep gegrepen. Toch zat er nog Belgische ritwinst in want Greg Van Avermaet hield Peter Sagan af in de spannende sprint bergaf.

  Video player inladen ...

  Rit 17: Andy Schleck overwint de Galibier

  In de zeventiende rit moeten de renners dit jaar de Galibier overmeesteren. De berg vormde al eerder het decor voor een heroïsche strijd. In 2011 kroonde Andy Schleck zich tot dagwinnaar na een beresterke prestatie.

  Video player inladen ...

  Rit 18: Merckx wint de Alpenrit over de Col d'Izoard in 1972

  In de achttiende rit krijgen we ook een bekende startplaats te zien. De renners vertrekken in Briançon. Een dorpje dat Eddy Merckx zich waarschijnlijk nog herinnert want in 1972 kwam de Belg er als winnaar over de streep. Hij maakte toen het verschil op de Col d'Izoard. De aankomstplaats van de 18e rit dit jaar.

  Video player inladen ...