• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Iraanse toren (2,46m) is ster in het zitvolleybal

  Mehrzadselakjani hoort bij de 15 grootste mensen op aarde.

  Morteza Mehrzadselakjani is met zijn 2,46m de grootste olympiër/paralympiër in de geschiedenis. Hij bezorgt Iran een onmiskenbaar voordeel in het zitvolleybal en hielp zijn land tot nu aan een perfect parcours.

  Morteza Mehrzadselakjani wordt deze week 29 jaar en "dankt" zijn lengte aan een ziekte, waarbij hij excessief veel groeihormoon aanmaakt. Hij droomde ervan om basketbalspeler te worden tot hij op zijn 15e bij een fietsongeluk gewond raakte aan zijn bekken.

  Zijn rechterbeen stopte na het ongeluk met groeien, waardoor dat meer dan 15 cm korter in dan zijn linker. Hij verplaatst zich met krukken of in een rolstoel.

  Hij groeit trouwens nog altijd en wereldwijd zouden maar 10 mensen groter zijn dan hij.

  Gespot in de openingsceremonie

  Mehrzadselakjani is met zijn 246 centimeter de grootste persoon in Iran en in de geschiedenis van de Spelen. Hij viel natuurlijk ook al op in de openingsceremonie.

  Video player inladen ...

  "Nu is hij een held"

  In het zitvolleybal komt zijn lengte uitstekend van pas, hij torent boven het net uit en kan de bal zonder inspanning smashen.

  Morteza Mehrzadselakjani werd pas vijf jaar geleden ontdekt door de Iraanse coach Rezaei, die zag hem in een tv-programma. "We hebben hem hoop gegeven. Vroeger bekeek iedereen hem raar, nu is hij een kampioen."

  Iran is traditioneel al een sterk land in het zitvolleybal en heeft met Morteza Mehrzadselakjani een onwaarschijnlijke extra troef in handen. Iran won alvast al zijn drie groepsmatchen.