• home
 • video
 • pas verschenen

  Zorgen over de Paralympische Spelen: "Ticketverkoop is zware teleurstelling"

  Er zijn onder meer twijfels over de accommodatie.

  Na de Olympische Spelen staan volgende maand in Rio de Paralympische Spelen op het programma, maar de aanloop verloopt allesbehalve rimpelloos. "Het werkingsbudget is erdoor gejaagd om de tekorten van de Olympisch Spelen te compenseren", vertelt de woordvoerder van het Belgisch Paralympisch Comité.

  De voorbereiding op de Olympische Spelen liep niet van een leien dakje, met verschillende gebouwen die pas op het laatste nippertje werden afgewerkt. Van 7 tot en met 18 september staan in Rio de Paralympische Spelen op het programma, maar ook voor dat evenement is het momenteel alle hens aan dek.

  "We hebben heel veel alarmerende berichten gehoord", vertelt Guillaume Gobert, de woordvoerder van het Belgisch Paralympisch Comité. "We hebben in de media vernomen dat de Spelen misschien niet zouden doorgaan. Dat was natuurlijk voorbarig."

  "Maar uiteindelijk bleek toch dat het voorziene werkingsbudget er zo goed als helemaal was doorgejaagd om de tekorten van de Olympische Spelen te compenseren."

  Heel wat landen hadden gerekend op subsidies van het Internationaal Paralympisch Comité. "Omdat dat geld nog niet gestort is, zijn er een tiental landen die potentieel niet meer zullen kunnen afreizen", vertelt Gobert.

  Ook over de accommodatie en transport zijn er de voorbije weken twijfels gerezen. "De accommodatie is voorzien om rolstoeltoegankelijk te zijn. Maar we maken ons wel wat zorgen om het transport. Het belangrijkste is dat de atleten hun programma kunnen afwerken."

  "We hopen op 8 medailles voor België en we hopen dat de omstandigheden geen effect zullen hebben op het sportieve programma, maar dat is ons wel gegarandeerd door het organisatiecomité", aldus Gobert.

  Amper 12 procent van de beschikbare tickets is al verkocht

  Ook de ticketverkoop valt tegen. Volgens de laatste cijfers is amper 12 procent van de 3 miljoen beschikbare kaartjes al verkocht. "Dat is een enorme teleurstelling", vertelt Gobert. "We hebben de Spelen van Londen en Sotsji meegemaakt, dat waren echt enorm goede Spelen op vlak van publiek."

  "We hadden verwacht dat het in Rio even goed zou zijn, maar het organisatiecomité heeft alles gemikt op de Olympische Spelen zelf, de verkoop van de Paralympische tickets hebben ze links laten liggen. Er is nog een grootschalige campagne opgezet, maar dat is natuurlijk veel te laat."

  "Ze hopen het aantal verkochte tickets boven de 2 miljoen te krijgen, maar met 3 miljoen in omloop is dat natuurlijk een zware financiële kater", besluit hij.