• home
 • video
 • pas verschenen

  McLeod bezorgt Jamaica eerste olympisch goud op de 110m horden

  Omar McLeod wint in een tijd van 13"05.

  Video player inladen...
  0 / 0
  De Jamaicaan Omar McLeod heeft het olympisch goud veroverd op de 110m horden. Voor de sprintnatie is het de allereerste gouden medaille in de geschiedenis op dit nummer. De Spanjaard Orlando Ortega en de Fransman Dimitri Bascou vervolledigden het podium.

  Grote afwezige in de finale van de 110 meter horden was de Amerikaanse wereldrecordhouder Aries Merritt. De olympische kampioen van vier jaar geleden moest verstek laten gaan omdat hij eerder dit jaar een niertransplantatie onderging.

  Ook de Russische wereldkampioen Sergej Sjoebenkov was er niet bij in Rio. Hij werd geweigerd door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) in navolging van een rapport van het WADA over structureel dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

  Wie zich in Rio tot olympisch kampioen zou kronen, was vooraf moeilijk te voorspellen. De Jamaicaan Omar McLeod behoorde met de snelste tijd in de halve finales tot de mogelijke kanshebbers. Maar van alle finalisten was enkel de Spanjaard Orlando Ortega, die vroeger voor Cuba uitkwam, er ook in de olympische finale van Londen bij.

  McLeod schoot het snelst uit de startblokken en herhaalde zijn prestatie van in de halve finales. Hij liep van start tot finish aan de leiding en finishte in een tijd van 13"05. Het zilver was voor Ortega, de Fransman Dimitri Bascou pakte brons.

  Door de overwinning van McLeod mag Jamaica zich voor het eerst in zijn geschiedenis olympisch kampioen noemen op de 110m horden.

  Podium 110 meter horden (mannen)
  1.Omar McLeod (Jam)13"05
  2.Orlando Ortega (Spa)13"17
  3.Dimitri Baskou (Fra)13"24