• home
 • video
 • pas verschenen

  Bashir Abdi haalt de finale op de 5.000 meter niet

  Abdi liep lange tijd vooraan in de groep, maar moet lossen in de laatste km.

  0 / 0

  Abdi liep lange tijd vooraan in de groep, maar moet lossen in de laatste km.

  Bashir Abid heeft de reeksen van de 5.000 meter niet overleefd. De 27-jarige Belg van Somalische origine liep lang mee vooraan in de groep in de eerste reeks, maar moest in de laatste kilometer de rol lossen. Hij eindigde uiteindelijk 16e in 13'42"83. De top vijf van de twee reeksen en de beste vijf verliezers mogen naar de finale.

  Abdi en zijn goeie vriend Mo Farah, die net als in Londen voor de dubbel 5-10 km gaat, zetten zich in het begin samen op kop.

  De Duitser Ringer kwam de tweedracht verstoren en wilde een snellere race. Na 1 kilometer lag Abdi op de derde plaats als eerste van een achtervolgende groep.

  Farah bleef steeds in de top acht hangen, tot de Brit op 2 kilometer van het einde van achteren naar voren kwam. Het tempo ging de hoogte in en in de laatste kilometer kon Abdi niet meer mee. Meteen wist hij dat de finale weg was.

  De Belg, die 20e werd in de finale van de 10.000 meter, finishte als 16e in 13'42"83. Zijn beste tijd op de 5 km is 13'06"10.

  De zege was uiteindelijk voor de Ethiopiër Gebrhiwet in 13'24"65. Farah mag als derde mee, ook de 41-jarige Bernard Lagat mag voor de VS naar de finale.

  Abdi: "Vermoeidheid sloeg toe"

  Abdi liep dus goed mee voorin, maar moest op 600 à 700 meter van de finish de beteren laten gaan: "De vermoeidheid sloeg toe op het einde van de wedstrijd. Mijn kuiten waren superstijf. Op een gewoon ritme lopen zat er niet meer in. Jammer."

  "In het begin dacht ik dat ik gewoon voorin moest blijven, ik had geen andere kans."

  Was hij niet helemaal hersteld van de 10.000m? "Bwah. Mijn kuit was heel stijf. De piste is heel hard. Daar 25 rondjes op lopen, terwijl ik niet veel op de piste getraind had door blessures, was een shock voor mijn lichaam."

  Wat is de balans van zijn Spelen? "Ondanks die mislukte voorbereiding door een scheur in juni moet ik toch tevreden zijn dat ik gezond ben dankzij het medische team."

  Farah troostte zijn vriend met een tik op de billen: "Hij zal zeker de 5.000m winnen. Het is zijn doel om geschiedenis te schrijven."