• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Burton zeilt naar olympisch goud in Laser-klasse

  Voor Australië is het de eerste zeilmedaille op deze Spelen.

  De Australiër Tom Burton is olympisch zeilkampioen geworden in de Laser-klasse. Met een derde plaats in de medaillerace sprong hij nog over de Kroaat Tonci Stipanovic om het goud weg te kapen.

  Ook bij de mannen was de medaillerace met dubbele punten doorslaggevend. De Australiër Tom Burton zeilde een prima wedstrijd en eindigde op een derde plaats. De leider in de wedstrijd, de Kroaat Tonci Stipanovic, liet het volledig afweten en eindigde pas als negende. Stipanovic moest het goud zo aan Burton laten, die hiermee Australië de eerste zeilmedaille op deze Spelen bezorgt.

  Tonci Stipanovic, die vrede moest nemen met het zilver, zorgde ook voor een primeur. Hij tekende voor de eerste Kroatische zeilmedaille in de geschiedenis van de Spelen. De Nieuw-Zeelander Sam Meech behaalde het brons, maar kreeg die medaille niet cadeau.

  De Braziliaan Robert Scheidt (foto) ging namelijk voor een recordaantal van zes medailles over evenveel olympische deelnames. Scheidt zeilde een van de beste wedstrijden uit zijn carrière en schreef zo de overwinning in de medaillerace op zijn naam. Maar die zege was voor de negenvoudige wereldkampioen niet voldoende om alsnog een medaille in de wacht te slepen. In de eindstand werd hij vierde en zo staat hij voor het eerst sinds 1996 niet op het podium op de Spelen.

  Onze landgenoot Wannes Van Laer kwam in medaillerace niet meer in actie, hij eindigde ondanks een zege in de negende race als 17e in de eindstand. 

  Uitslag Laser-klasse mannen
  1Tom Burton (Aus)73 punten
  2Tonci Stipanovic (Kro)75
  3Sam Meech (Nza)85