• home
 • video
 • pas verschenen

  Sharon van Rouwendaal bezorgt Nederland zwemgoud op 10 km

  Sharon van Rouwendaal pakt goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen.

  De Nederlandse marathonzwemster Sharon van Rouwendaal (22) heeft het goud veroverd op de 10 kilometer openwaterzwemmen. De vicewereldkampioene van Kazan haalde het in een tijd van 1u56'32" en bezorgt onze noorderburen alsnog een medaille in het olympische zwemtoernooi.

  Omsingeld door tientallen reddingsboten en kanovaarders doken 26 atletes vanop het strand van Copacabana recht de Atlantische Oceaan in. Op het programma: tien loodzware zwemkilometers in open water.

  Met de Hongaarse Eva Risztov verscheen in Rio ook de olympische kampioene van Londen aan de start. Vier jaar geleden won Risztov, voor de Amerikaanse Haley Anderson en de Italiaanse Martina Grimaldi, in een tijd van 1u57’38”.

  In het eerste deel van de wedstrijd bleef alles dicht bij elkaar. Halverwege de race zwom de Nederlandse Sharon van Rouwendaal aan de leiding, maar de rest van het pak volgde in haar kielzog. Kort na die doortocht versnelde Van Rouwendaal, zodat alles op een lint werd getrokken.

  Na driekwart wedstrijd had de huidige Europese kampioene haar voorsprong uitgebouwd. Na 7,5 kilometer telde ze 4 seconden voor op haar eerste achtervolgers.

  Vijf zwemsters trokken zich in de slotkilometer los van het peloton, maar de koppositie van Van Rouwendaal kwam nooit meer in gevaar. De vicewereldkampioene van vorig jaar in Kazan won in een tijd van 1u56'32" en bezorgt Nederland alsnog een medaille in het olympisch zwemtoernooi. Het zilver ging naar de Italiaanse Rachele Bruni, de Braziliaanse Poliana Okimoto was goed voor brons.

  Het podium op de 10 kilometer openwaterzwemmen

  1. Sharon van Rouwendaal (Ned) - 1u56'32"
  2. Rachele Bruni (Ita) - 1u56'49"
  3. Poliana Okimoto (Bra) - 1u56'51"