• home
 • video
 • pas verschenen

  Medaillerace met Evi Van Acker is uitgesteld tot dinsdag

  Van Acker en co kunnen er dan toch niet aan beginnen.

  Evi Van Acker komt vandaag niet meer in actie. De medaillerace van de zeilsters in de Laser Radial is na veel vijven en zessen uitgesteld tot morgen.

  De medaillerace stond om 18.05u op het programma, maar door een gebrek aan wind moesten de tenoren nog een tijdje ijsberen in de bakoven in Rio. Na drie zenuwslopende uren konden Evi Van Acker en co dan toch aan hun medal race beginnen.

  Zo zag het er toch naar uit, maar de weersomstandigheden gooiden opnieuw roet in het eten. De wind kwam plots bijzonder fel opzetten en na veel getalm werden de omstandigheden uiteindelijk niet als optimaal beschouwd.

  Als de weergoden een beetje willen meewerken, dan kan Evi Van Acker morgen wel een gooi doen naar een medaille.

  Van Acker: "'Dubbel gevoel"

  Van Acker hinkt op twee gedachten na de beslissing om niet te varen. "Ik heb een dubbel gevoel. Langs de ene kant is het spijtig dat we niet gestart zijn toen er een zwakke noorderwind stond. Ik heb veel in dergelijke omstandigheden getraind en zou een goede wedstrijd hebben kunnen zeilen", zegt ze. "Maar de strakke westerwind die later kwam opzetten ligt mij minder. Het uitstel kwam toen niet ongelegen."

  Als de weersomstandigheden het morgen/dinsdag opnieuw niet toelaten om te zeilen, zal de stand na de eerste tien races het definitieve klassement worden. Onze landgenote, vierde in de stand, grijpt dan naast een medaille. "Maar ik ga ervan uit dat we morgen zeilen", zegt Van Acker.

  Van Laer: "Was niet verstandig om nog te starten"

  Sporza-journalist Ruben Van Gucht doet het relaas van een enerverende dag. "Er was de hele dag geen wind, maar plots meldde de wedstrijddirecteur dat de wind op komst was en dat we niet moesten gaan lopen."

  "Vijf minuten later was de wind er. Er zou gezeild worden en er was gejuich, maar 20 minuten later volgde dan toch het bericht dat er te veel wind was. Er werden rukwinden tot 38 knopen genoteerd."

  "Tot 25 knopen is er geen probleem, maar vanaf 30 knopen worden de wedstrijden meestal afgebroken", vult Wannes Van Laer, in Rio aan de slag in de Laser-klasse, aan. "Het was niet verstandig om nog te starten."

  "Of het morgen wel zal lukken? In Rio de Janeiro kan alles, maar ik denk wel dat het morgen zal gebeuren. Als we morgen dezelfde omstandigheden hebben, dan zullen ze wel zeilen."