• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Alphen over Thiam: "Allergrootste Belgische atlete tot nu toe"

  Zevenkamp of hoogspringen? "Een luxeprobleem."

  De gouden medaille van Thiam heeft indruk gemaakt. Tia Hellebaut en Hans Van Alphen, zelf meerkampers, sparen de superlatieven niet. "Kippenvel, fenomenaal", verwoordt Van Alphen het. "Ze heeft zichzelf overtroffen", zegt Hellebaut.

  Acht jaar na Tia Hellebaut in het hoogspringen hebben we opnieuw een Belgische gouden medaille. "Ze heeft de meerkamp van haar leven gedraaid", zegt Hellebaut, die zelf ook aantrad in de zevenkamp. "Ik had stiekem gehoopt na de eerste dag dat zilver of brons mogelijk was, maar goud... Ze heeft 5 persoonlijke records, ze heeft zichzelf overtroffen op de juiste momenten, superknap."

  "Iedereen hield zijn hart vast voor dat speerwerpen en dan tovert ze daar nog een persoonlijk record uit haar elleboog. Het is onwaarschijnlijk, ze is mentaal beresterk. Dat maakt het verschil op de grote momenten. Ze is ook heel compleet. Al is ze is misschien iets minder van het explosieve type, ze is niet supersnel."

  "Als je 6800 punten haalt en 5 persoonlijke records, dan ben je volgens mij queen of the track. Voor mij is de zevenkamp het koninginnennummer. Ik vind dit een wereldprestatie."

  Normaal gezien neemt Thiam later deze week deel aan het hoogspringen. "Als ze dat echt nog graag meedoet, zal ze zich heel sterk moeten afschermen. Maar ze verkeert in de vorm van haar leven. Als ze het mentaal nog aankan, moet ze op die flow verder gaan. En wat zegt het lijf na zo'n topprestatie? Maar ze recupereert van nature redelijk goed, terwijl ik de tweede dag meestal al in de lappenmand lag."

  Zevenkamp of hoogspringen? "Thiam zit met een luxeprobleem"

  Moet Thiam bij de zevenkamp blijven of zich in de toekomst toeleggen op het hoogspringen? "Met Nafi is op dit moment precies alles mogelijk", zegt Hellebaut. "Maar ik denk dat dit de zevenkamp van haar leven geweest is. Het wordt moeilijk om dat nog te verbeteren."

  "Ze sprong 1,98 meter,  dat is aardig in de buurt van de 2 meter. De kans op medailles in het hoogspringen is nu nog miniem, maar op termijn lukt het misschien wel. Maar als je goud kan halen op de zevenkamp, kan je op de volgende kampioenschappen ook nog goud halen op de zevenkamp. Ze zit nu eigenlijk met een luxeprobleem. Laat haar maar zelf beslissen en haar hart laten kiezen.

  Van Alphen: "Allergrootste Belgische atlete tot nu toe"

  Hans Van Alphen moet de Spelen noodgedwongen vanuit zijn zetel volgen en zat vannacht voor zijn televisiescherm. "Ik moest en wou het zien", vertelt hij. "Zeker na het verspringen was er mogelijkheid tot goud, dan wordt het zeer spannend om te volgen. Ik zat erg in met die elleboog, daarom vreesde ik voor het speerwerpen en kogelstoten. Maar ze bleef maar persoonlijke records halen."

  "Je kunt het moeilijk omschrijven, maar ik denk dat het de allergrootste atlete gaat zijn die we in België tot nu toe hebben gehad. Ze is 21 en wordt olympisch kampioene op de zevenkamp. Met 6800 punten, dat is 600 punten meer dan Tia Hellebaut ooit heeft gehaald. Da's 10 procent, dat is een gigantisch verschil. Dat is kippenvel."

  "Het is een zware discipline, maar ze heeft het talent om jaren mee te spelen voor de medailles. Dan is er nog de vraag of ze in de zevenkamp gaat blijven of naar het hoogspringen gaat."

  "Het is vooral heel straf dat ze dit op 21-jarige leeftijd doet. Dat doet verhopen dat ze nog een karrenvracht aan medailles gaat verzamelen."