• home
 • video
 • pas verschenen

  Spanje toont tegen Litouwen eindelijk zijn ware gelaat

  Pau Gasol dirigeerde zijn team naar een impressionante 109-59-zege.

  0 / 0
  Na drie kwakkelpartijen heeft Spanje toch eens getoond waarom het de titel van Europees kampioen draagt. In een heruitgave van de EK-finale werd Litouwen met maar liefst 50 punten verschil van het parket geveegd.

  Het Spaanse basketbalteam, verliezend finalist (tegen de VS) op de voorbije twee Olympische Spelen, was in de eerste drie groepsduels slechts een schim van zichzelf. Na nederlagen tegen Kroatië en Brazilië én een weinig overtuigende zege tegen Nigeria flirtten de Iberiërs zelfs met de uitschakeling.

  Tegen het ongeslagen Litouwen, dat revanche wou nemen voor de zware nederlaag in de EK-finale vorig jaar, was het dan ook van moeten. De broodnodige Spaanse wederopstanding kwam er én hoe.

  Vanaf de opworp wist Litouwen niet van welk hout pijlen maken. Pau Gasol (San Antonio Spurs) domineerde tegen Jonas Valanciunas (Toronto Raptors) het duel der NBA-sterren onder de borden, terwijl de Spaanse spelverdelers Rubio en Llull de lijnen uitzetten.

  De voorsprong van 19 punten aan de rust werd nadien stelselmatig uitgebouwd. Onder impuls van wie anders dan Gasol, die zich met 23 punten tot topschutter kroonde, werd Litouwen op een enorme pandoering getrakteerd. Toen de buzzer voor de laatste keer zoemde, was het verschil maar liefst 40 punten. Eindstand: 109-59.

  Topscorers Spanje-Litouwen
  SpanjeLitouwen
  Gasol: 23Kuzminskas: 17
  Mirotic: 17Kalnietis: 16
  Rudy Fernandez: 13Kariniauskas: 6
  Stand Groep B (top 4 stoot door)
    #WWVPunten
  1.Argentinië4317
  2.Litouwen4317
  3.Spanje4226
  4.Kroatië3215
  5.Brazilië4135
  5.Nigeria3033