• home
 • video
 • pas verschenen

  Keniaanse Sumgong wint marathon, Dejaeghere beste Belgische

  De Keniaanse Sumgong viert de overwinning.

  0 / 0

  De Keniaanse Sumgong viert de overwinning.

  De Keniaanse Jemima Sumgong heeft de olympische titel op de marathon veroverd. Veerle Dejaeghere eindigde als eerste Belgische op een 47e plek. Manuela Soccol finishte als 74e, Els Rens als 84e.

  Om 9u30 plaatselijke tijd klonk in Rio het startschot van de vrouwenmarathon. De Afrikaanse dames hielden zich in de beginfase behoorlijk gedeisd. Halfweg voerde de verrassend sterke Wit-Russische Volha Mazuronak een groepje van een tiental dames aan. Daarbij ook de sterkste Ethiopische en Keniaanse atletes, die het op zo'n 10 kilometer van het einde welletjes vonden. Onder impuls van de genaturaliseerde Bahreinse Kirwa, geboren in Kenia, werd de kopgroep stelselmatig uitgedund.

  In de laatste kilometer schakelde de Keniaanse Sumgong een versnelling hoger en enkel Kirwa probeerde aan te klampen. Sumgong bleek te sterk en won als eerste Keniaanse de olympische titel op de marathon in 2u24'04". Eunice Kirwa pakte het zilver, pas de tweede Bahreinse medaille in de geschiedenis. Wereldkampioene Mare Dibaba bezorgde Ethiopië het brons.

  De Belgische dames kozen zoals aangekondigd voor een behouden start. Halfweg passeerde Veerle Dejaeghere als eerste Belgische op een 84e plek, op zo'n zes minuten van de kopgroep. Even later waren ook Manuela Soccol (105e) en Els Rens (123e) aan de beurt. In de tweede wedstrijdhelft wisten onze landgenotes hun tempo nog gevoelig op te krikken.

  Vooral Dejaeghere, die al aan haar derde Spelen toe is, maakte nog heel wat posities goed. De 43-jarige leerkracht Nederlands raapte heel wat lijken op en eindigde op een verdienstelijke 47e plaats in 2u37'39". Manuela Soccol knokte zich naar een 74e plaats in 2u44'18", Els Rens moest vrede nemen met een 84e plek in 2u45'52".

  Reacties Belgische vrouwen

  • Veerle Dejaeghere: "In het begin was ik een beetje in paniek en dacht ik dat ik te snel ging. Ik probeerde vanaf de derde ronde iets te versnellen en het is gelukt. Ik was heel blij toen ik de finish zag. Ik weet nog niet wat ik in Tokio ga doen (lacht)."
  • Manuela Soccol: "Voor de start vond ik de massa en het geschreeuw al overweldigend. Ik heb een heel goede race gelopen en alleen maar ingehaald. Ik kon iedere keer iemand oppikken en ook het publiek heeft ons vooruit gestuwd."
  • Els Rens: "Het was fantastisch, ik heb er echt van genoten. Ik vond het parcours iets zwaarder dan verwacht, maar als je tevreden kunt aankomen ben je dat allemaal snel vergeten. Het was net iets warmer dan we hadden gewild, maar ik heb zoveel mogelijk water over mijn hoofd gekapt."
  Uitslag marathon
  1.Jemima Sumgong (Ken)2u24'04"
  2.Eunice Kirwa (Brn)2u24'13"
  3.Mare Dibaba (Eth)2u24'30"
  47.Veerle Dejaeghere2u37'39"
  74.Manuele Soccol2u44'18"
  84.Els Rens2u45'52"