• home
 • video
 • pas verschenen

  Singaporees Schooling verrast Phelps op de 100m vlinderslag

  Schooling verrast vriend en vijand op de 100m vlinderslag.

  0 / 0

  Schooling verrast vriend en vijand op de 100m vlinderslag.

  Joseph Schooling heeft de 100m vlinderslag gewonnen. De Singaporees deed dat in een olympisch record van 50"39. Michael Phelps werd, net als Chad Le Clos en Laszlo Cseh, tweede op kleine afstand. Voor Singapore is het de allereerste gouden medaille in de geschiedenis.

  Schooling liet in de halve finales de snelste tijd optekenen en ging er ook in de finale als een speer vandoor. Hij rondde de eerste 50 meter onder de 24 seconden en hield Phelps, drievoudig olympisch kampioen op dit nummer, en co goed af.

  In de tweede baanlengte viel Schooling helemaal niet stil. De verrassende Singaporees zwom verder weg van de tegenstand en ook de ultieme sprint van Phelps kwam net te laat.

  Schooling, nog altijd maar 21 jaar oud, hield goed stand en haalde het uiteindelijk met 50"39 in een olympisch record. Hij wist met zijn vreugde geen blijf en werd gefeliciteerd door het hele veld.

  Phelps mocht als tweede het podium op, goed voor zijn 27e olympische medaille. Opvallend: De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en de Hongaar Laszlo Cseh tikten in exact dezelfde tijd aan als Phelps en zo kregen niet één, maar drie zwemmers een zilveren medaille (foto).

  De uitslag:

  1. Joseph Schooling (Sin) - 50"39
  2. Michael Phelps (VS) - 51"14
  2. Chad Le Clos (ZAf) - 51"14
  2. Laszlo Cseh (Hon) - 51"14

  Phelps en Schooling kwamen elkaar al eens eerder tegen: