• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerlo: "Onwaarschijnlijke Phelps en mentaal zeer weerbare Timmers"

  Dirk Gerlo analyseert de prestaties van afgelopen nacht.

  Het Olympics Aquatics Stadium in Rio de Janeiro was afgelopen nacht het decor van een reeks indrukwekkende prestaties. Radiocommentator Dirk Gerlo analyseert de finales van Michael Phelps, de man van de avond, en de Belgen.

  Gerlo over Phelps: "Onwaarschijnlijk wat hij gedaan heeft"

  Dirk Gerlo: "Dé man van de avond was Michael Phelps, met zijn 20e en 21e gouden medaille. Het is onwaarschijnlijk wat hij gedaan heeft. Hij was er voor het eerst bij in 2004 en toen won hij voor het eerst de 200m vlinderslag."

  "Hij won dat nummer ook in 2008, maar kon dat in 2012 niet doen na een beklijvend duel met Chad Le Clos. In Rio de Janeiro heeft hij het wel waargemaakt."

  "Amper 45 minuten later dook hij weer het bad in voor de finale van de 4x200m. De mannen voor hem hadden het zware werk gedaan, maar hij pakte zijn 21e gouden medaille."

  "Phelps is de oudste individuele mannelijke goudenmedaillewinnaar op de Spelen. Het is fenomenaal dat hij dat allemaal kan opbrengen. En dat beeld met zijn vrouw en zoontje in de tribune, dat is misschien wel het meest emotionele moment van de Spelen."

  Gerlo over Belgische finalisten: "Het vat was bij iedereen af"

  Dirk Gerlo: "De Belgen waren in die twee finales van Phelps een toeschouwer, maar het is toch straf dat Croenen en de estafetteploeg in de finale stonden."

  "Croenen is nog maar 22 jaar, chapeau dat hij de finale heeft bereikt. Maar hij was diep moeten gaan in de reeksen van de aflossing en dat was er aan te zien. Hij had nooit het goede ritme te pakken en heeft zijn achterstand nooit kunnen goedmaken."

  "Hetzelfde verhaal kreeg je bij de aflossingsploeg: het vat was bij iedereen af. Ze konden niet meer door de pijngrens gaan. Of die commotie daar mee te maken had? Dat zal wel hebben meegespeeld."

  "Als je onder meer het gesprek met Glenn Surgeloose na de reeksen zag, dan weet je dat die situatie aan hen gevreten heeft. Ze hadden weinig geslapen en moesten dan beginnen aan wat het hoogtepunt van hun carrière zou kunnen zijn. Dat is niet ideaal om te presteren en dat bleek ook tijdens de finale."

  Gerlo over Timmers: "4e of 5e plaats in finale zit er in"

  Dirk Gerlo: "Pieter Timmers heeft getoond, misschien wel voor het eerst, dat hij mentaal zeer weerbaar is. Hij had niet de allerbeste start, maar zijn tweede 50 meter was heel goed."

  "Hij had de zesde tijd van alle finalisten en zei dat hij nog over heeft. Ik ben benieuwd naar wat hij in zijn tank heeft voor de finale. De vierde of vijfde plaats zit er in. Fysiek kan hij ook mee. Hoed af voor wat hij dus op dat vlak gedaan heeft."