• home
 • video
 • pas verschenen

  Lilly King verschalkt uitgejouwde Jefimova op de 100m schoolslag

  Lilly King (links) hield de Russiche Jefimova af.

  0 / 0

  Lilly King (links) hield de Russiche Jefimova af.

  Lilly King heeft in een olympisch record (1'04"93) de 100 meter schoolslag gewonnen. Er ging een zucht van opluchting door het Olympic Aquatics Centre toen de verguisde Russische Jefimova naast de gouden plak greep. Voor de Verenigde Staten is het het eerste goud op die afstand sinds 2000.

  Nog voor de acht dames in het bad doken, was de toon al gezet. De Russiche Joelja Jefimova, die ondanks een eerdere dopingschorsing in 2014 en het gebruik van het verboden meldonium eerder dit jaar, in laatste instantie toch aan de olympische deelnemerslijst werd toegevoegd, werd uitgejouwd. Opponente Lilly King maakte daarvan gretig gebruik om het publiek op haar hand te krijgen.

  Halfweg lag de Amerikaanse in eerste positie, maar Jefimova komt in de tweede 50 meter traditiegetrouw opzetten. Ook nu hielden de toeschouwers in het zwemstadion hun adem in toen de Russische gestaag dichter kwam, maar met een ultieme krachtinspanning zwom de 19-jarige King naar de overwinning in een olympisch record.

  Opmerkelijk detail: de Litouwse wereldrecordhoudster én regerend olympisch kampioene Ruta Meilutyte kwam nooit in het stuk voor en eindigde voorlaatste, met een tijd die drie seconden trager is dan haar wereldrecord.

  Onze landgenote Fanny Lecluyse strandde in de reeksen van de 100 meter schoolslag op een teleurstellende 27e plaats.

  Bekijk hieronder de finale van de 100 meter schoolslag:

  Jefimova wordt op boegeroep getrakteerd:

  Uitslag 100 meter schoolslag vrouwen
  1.Lilly King (VS)1'04"93
  2.Joelja Jefimova (Rus)1'05"50
  3.Katie Meili (VS)1'05"69