• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI: "Parcours van de wegrit was zorgvuldig getest"

  Van Vleuten kwam zwaar ten val in de afdaling.

  Ex-renner Chris Boardman was niet te spreken over de gevaarlijke afdaling in de finale van de wegrit. "Ik wist dat wie daar viel, niet meer zou rechtstaan", zegt hij. De Internationale Wielerunie UCI weerlegt intussen de kritiek.

  Een dag na de zware val van Annemiek van Vleuten blijft de olympische wegrit over de tongen gaan. De Nederlandse leek op weg naar goud toen ze tegen een boordsteen smakte. Bij die val liep Van Vleuten een hersenschudding en scheurtjes in haar wervelkolom op.

  Een dag eerder zagen ook Richie Porte (gebroken schouderblad), Vincenzo Nibali (sleutelbeenbreuk), Sergio Henao (bekkenbreuk en borsttrauma) en Geraint Thomas (schaafwonden) hun kansen op een medaille in rook opgaan in de afdaling van de Vista Chinesa.

  Meteen na de val van Van Vleuten reageerde Chris Boardman, ex-renner en tegenwoordig commentator bij de BBC, erg boos. "Ik ben gaan kijken voor de wedstrijd en heb die boordstenen gezien", zei hij.

  "Dat was geen technische afdaling meer, maar een ronduit gevaarlijke situatie. De mensen die verantwoordelijk waren voor het parcours hebben dat ook gezien en zo gelaten", klinkt het.

  Sporza-journalist Carl Berteele merkte op dat de renners in de afdaling wel erg snel naar beneden reden. "De motoren konden hen niet volgen, ze namen veel risico's", zegt hij over Nibali en Henao.

  UCI: "Jammer genoeg gebeuren er soms valpartijen"

  De UCI weerlegt die kritiek in een officiële mededeling. "Het parcours was uitvoerig getest tijdens trainingen en het testevent", aldus de Wielerunie. "We doen ons uiterste best om veilige, uitdagende parcours uit te stippelen, maar jammer genoeg gebeuren er soms valpartijen."