• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Breggen verzacht zware val Van Vleuten met olympisch goud

  Anna van der Breggen haalde het in de sprint.

  0 / 0

  Anna van der Breggen haalde het in de sprint.

  De Nederlandse Anna van der Breggen heeft de olympische wegrit bij de vrouwen gewonnen. Haar landgenote Annemiek van Vleuten leek op weg naar goud, maar kwam zwaar ten val in de afdaling. Van der Breggen kon de pijn verzachten door in een bloedstollende slotkilometer naar de eerste Nederlandse medaille te sprinten.

  Vandaag was het de beurt aan de Belgische wielrensters om op het zadel te kruipen voor de olympische wegrit. De vrouwen kregen hetzelfde parcours voorgeschoteld in Rio, maar moesten de zware laatste lus maar één keer afwerken.

  De gouden triomftocht van Greg Van Avermaet werkte inspirerend bij de Belgen. Lotte Kopecky (20), de jongste in het peloton, koos ruim honderd kilometer voor de streep het hazenpad. Een moedige poging die ze bijna vijftig kilometer volhield.

  Ook Anisha Vekemans gaf de wedstrijd een Belgische tint, maar ook zij was een vogel voor de kat wanneer de toppers naar voor schoten op de loodzware slotklim.

  De Amerikaanse Abbott, de Italiaanse Borghini, de Nederlandse Van der Breggen en Van Vleuten en de Zweedse Johansson mochten strijden om de medailles. Titelverdedigster Marianne Vos moest de rol lossen.

  Van Vleuten had haar zinnen gezet op het goud en schudde haar medevluchtsters af. Maar in de afdaling ging het fout: de Nederlandse ging uit de bocht en kwam zwaar ten val (zie "Lees ook").

  Abbott ging voorzichtiger naar beneden, maar zag haar concurrentes steeds dichter sluipen. Amper 300 meter voor de streep zag ze Van der Breggen naar het goud spurten. Johansson en Longo Borghini mogen ook op het podium.

  Van der Breggen: "Johansson zei: "we doen het voor Annemiek""

  • Anna van der Breggen had een dubbel gevoel: "Ik schrok me rot toen ik Annemiek zag liggen. Het duurde even voordat ik kon gaan rijden. Uiteindelijk kwam Johansson voorbij en ze zei 'we doen het voor Annemiek'. Johansson is normaal sterker in de sprint. Ik dacht dat ik het podium zou halen, maar niet dat ik zou winnen. Maar 150 meter voor de streep heb ik gegokt. Dit is ongelofelijk, echt waar."
  • Lotte Kopecky (45e) was lang alleen in de aanval: "Er zat geen tempo in de koers. Ik wilde gewoon wegrijden met twee of drie dames en een mooie voorsprong uitbouwen. Uiteindelijk zat ik daar alleen en dacht ik 'wat heb ik nu gedaan?'. Maar mijn voorsprong liep dan wel uit. Ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd.“
  • Anisha Vekemans (29e): "Ik keek rond me en zag Vos, Prevot en al dat volk. Ik dacht "ik zit hier echt in de groep met alle favorieten". Ik wist dat ik bergop niet lang zou kunnen volgen en wilde gewoon alles geven om mee te gaan tot de klim. Dat was echt mooi. Ik denk dat we zeker hebben laten zien dat we het waard zijn om hier te staan. Het was een mooie ervaring voor over vier jaar en de WK’s. Echt super."

  Tweets: