• home
 • video
 • pas verschenen

  Niet Pelé, maar onfortuinlijke marathonloper steekt olympische vlam aan

  Vanderlei De Lima mag het olympische vuur oplichten.

  Maandenlang werd gespeculeerd over wie het olympische vuur zou mogen aansteken in het Maracanã-stadion. Uiteindelijk kreeg oud-marathonloper De Lima, die in Athene gedwarsboomd werd door een Ierse priester, de eer.

  De namen van levende voetballegende Pelé en drievoudig Roland Garros-winnaar Kuerten circuleerden het luidst om het olympisch vuur te mogen ontsteken. Uiteindelijk toverde het organisatiecomité een verrassende naam uit zijn hoed: Vanderlei de Lima.

  De Braziliaanse marathonloper liep tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004 na 35 kilometer aan de leiding toen hij door een Ierse priester van de weg geduwd werd. Door het oponthoud zag De Lima de olympische titel door zijn neus geboord en moest hij tevreden zijn met de bronzen plak.

  Bekijk hieronder de retrovideo van de onfortuinlijke De Lima:

  Twaalf jaar na datum staat de Lima wel in de spotlights: