• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen: "Mik op finaleplaats op 200m vlinderslag"

  Rio worden de tweede Olympische Spelen voor Louis Croenen.

  Maandagavond duikt Louis Croenen het olympisch zwembad in voor de reeksen van de 200m vlinderslag. Een finaleplaats behoort tot de mogelijkheden. “Een olympische finale zwemmen tijdens het afscheid van Phelps zou geweldig zijn”, aldus Croenen.

  Enkele weken geleden was er nog sprake van onrust in het Belgische estafetteteam, maar de plooien tussen Louis Croenen en Pieter Timmers lijken gladgestreken. “Het voorval berust op een misverstand”, legt Croenen uit.

  “Pieter wilde mij helemaal niet opleggen de 200m vlinderslag te laten schieten. Integendeel, hij vertelde mij vol voor een finaleplaats te zwemmen en dat zal ik ook doen. Maandagavond valt de definitieve beslissing of ik al dan niet zal deelnemen aan de 4 x 200 meter vrije slag.”

  Op het voorbije Europese kampioenschap in Londen eindigde Croenen slechts op een zesde plaats. “Tijdens het EK sukkelde ik met darmklachten, waardoor ik niet voor de volle 100 procent kon presteren”, verklaart Croenen. “Ik voelde op training dat een hele scherpe tijd mogelijk was, maar helaas kwam die er niet uit.”

  Over zijn kansen op een finaleplaats in Rio klinkt Croenen hoopvol. “Ik ben ontspannen afgezakt naar de Spelen. De zwemtrainingen lopen gesmeerd en ik amuseer me hier goed. De afsluitende stage in Uberlândia (Brazilië) verliep vlekkeloos. Als alles goed gaat, dan behoort een finaleplaats zeker tot de mogelijkheden. Een olympische finale zwemmen tijdens het afscheid van Michael Phelps zou geweldig zijn.”

  Timmers: “Ik ga nog een laatste keer knallen op de Spelen”

  Net als Croenen, neemt ook Pieter Timmers voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen. Op de individuele nummers zal Timmers enkel te zien zijn op de 100m vrije slag. “De voorbije weken liet ik snelle tijden optekenen op training”, klinkt Timmers vol vertrouwen. “De druk op het moment zelf is natuurlijk enorm, maar een tijd onder de 48 seconden moet mogelijk zijn.”

  Waarom Timmers niet te zien zal zijn op de 200m vrije slag, ligt volgens hem aan het wedstrijdprogramma. “Het schema laat niet toe om tien wedstrijden in vier dagen tijd op topniveau te zwemmen, maar ik had mijn keuze om de 200m te laten vallen al gemaakt voor het EK. Rio worden mijn laatste Olympische Spelen, ik ga de komende dagen nog een laatste keer knallen.”