• home
 • video
 • pas verschenen

  De Smedt: "Keuze voor Olivia Borlée is ook een beetje symbolisch"

  Borlée draagt straks de Belgische vlag.

  0 / 0
  Olivia Borlée neemt vannacht tijdens de openingsceremonie de Belgische delegatie op sleeptouw. Delegatieleider Eddy De Smedt licht bij Sporza de keuze voor de atlete toe. "Voor Evi Van Acker zou de verplaatsing te vermoeiend geweest zijn."

  "Op deze Spelen zijn drie Belgische ex-medaillewinnaars aanwezig: Charline Van Snick, Evi Van Acker en Olivia Borlée", legt Eddy De Smedt aan Sporza uit. "Van Snick was sowieso uitgesloten, want zij komt zaterdag al in actie. Met Van Acker en Borlée hadden we nog twee uitstekende kandidaten, sportief en extrasportief."

  "We hebben gesproken met hun omkadering. De competitie van Olivia ligt behoorlijk ver van de openingsceremonie, Evi begint er sneller aan. Evi woont ook buiten het dorp en moest voor de ceremonie naar het dorp komen en nadien terugreizen. Dat zou toch vermoeiend geweest zijn."

  "Na overleg hebben we voor Olivia gekozen en die keuze is ook een beetje symbolisch na de dopingschandalen met de Russische atleten. Misschien krijgt haar zilveren medaille nog een ander kleurtje, maar dat was bijkomstig."

  "De voornaamste reden was sportief. We denken ook dat Olivia zich voorbeeldig gedraagt tegenover de andere atleten, coaches en begeleiders. Ze is heel vriendelijk, sereen en is altijd correct geweest."

  "Olivia was zeer verrast toen ik het haar gevraagd heb, maar ze was ook bijzonder vereerd. Er is die problematiek met de Russen en haar langlopende carrière met ups en downs. Op symbolisch vlak is het dus belangrijk."