• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Drie Belgische medailles in Rio vind ik veel te weinig"

  De Belgische medaillehoop voor Rio.

  Vrijdag worden in Rio De Janeiro de Olympische Spelen op gang getrapt. Radiocommentator David Naert schat voor Sporza de kansen van de Belgen in. "Nog belangrijker dan het aantal medailles, zijn de persoonlijke prestaties."

  De zeven stellingen van David Naert:

  1. Evi Van Acker mag niet tevreden zijn met brons
  2. Philip Milanov zal nog verder moeten werpen dan op het EK
  3. Charline Van Snick weet hoe het moet en is een taaie tante
  4. Jaouad Achab doet alleen maar mee om te winnen
  5. Als de 4x400m opnieuw vijfde wordt, hebben ze het goed gedaan
  6. De speeltijd is voorbij voor de Red Lions
  7. Nog belangrijker dan het aantal medailles, zijn de persoonlijke prestaties

  1. Evi Van Acker

  "Als we al een medaille halen in Rio, dan toch zeker in het zeilen. Ik sta paf van Evi Van Acker. Het voorbije seizoen legde ze een bijzondere regelmaat aan de dag. Waar ze ook mee deed, heeft ze het podium gehaald."

  "Ze staat bijzonder sterk in haar schoenen. Ze verbleef al verschillende keren in Rio en heeft veel in de Olympische Spelen geïnvesteerd. Dat getuigt van een echte topsportmentaliteit. De omstandigheden zijn heel moeilijk in Rio. De enige manier om die onder de knie te krijgen, is daar ook gaan meedoen aan die wedstrijden. Dat heeft zij gedaan."

  "Ik kan me voorstellen dat ze met brons niet tevreden zal zijn. Ik weet nog dat ze in Londen zei dat brons het hoogst haalbare was. Ik vond dat toen al een vreemde uitspraak voor iemand van haar kaliber. Goud is het hoogst haalbare. Als Evi op niveau zeilt, moet ze altijd bij de medaillekandidaten zijn."

  2. Philip Milanov zal verder moeten werpen dan op het EK

  "Een tweede Belg waar ik veel van verwacht, is Philip Milanov in het discuswerpen. Hij is vicewereldkampioen en werd ook op het EK tweede. Hij kwalificeerde zich in Amsterdam telkens meteen voor de finale bij zijn eerste worp."

  "Ook in die finales was zijn eerste poging meteen uitstekend. Dat neemt heel wat druk weg voor de rest van de finale. Als hij dat opnieuw kan doen op de Olympische Spelen, dan denk ik dat het wel goed komt. Het EK was een goede oefening, maar ik denk dat het nog beter en verder moet in Rio voor het podium."

  "De concurrentie zal ongeveer dezelfde zijn, al komt er met olympisch kampioen Robert Harting wel een te duchten tegenstander bij. Hij zal nog verder moeten werpen dan hij nu al gedaan heeft voor een medaille, maar hij is nog jong en heeft bewezen dat hij de druk aankan."

  3. Charline Van Snick weet hoe het moet en is een taaie tante

  In het judo kijken we in de eerste plaats opnieuw naar Charline Van Snick, die in Londen brons pakte. Het enige probleem is dat ze nu niet dezelfde regelmaat en dominantie heeft getoond als in de aanloop naar Londen."

  "Ze werd wel Europees kampioene, maar anderzijds lag ze er in een aantal grote toernooien in de eerste ronde al uit. Vooral haar vroege uitschakeling op de masters in Mexico vind ik redelijk alarmerend. Daardoor is ze ook een plaats kwijt op de wereldranglijst en zou ze geen reekshoofd zijn op de Olympische Spelen."

  "Het blijft een taaie tante die zich niet snel laat intimideren en die weet hoe het moet. Ze zal zich niet snel uit haar lood laten slaan, dus haar durf ik ook te tippen als medaillekandidaat. Ze gaat niet voor brons, maar vol voor goud. Dat is atypisch België, maar dat zie ik wel graag."

  "Ook van Toma Nikiforov verwacht ik wel wat. Hij is reekshoofd en staat dus in de top acht van de wereld. Daar kom je niet zomaar. Dat kan je alleen maar doen als je op grote toernooien goede resultaten kunt voorleggen. Hij weet heel goed waarmee hij bezig is en hem hou ik ook in de gaten."

  4. Jaouad Achab doet alleen maar mee om te winnen

  "Ook in het taekwondo hebben we goede deelnemers. Ik houd van de gedrevenheid en van de mentaliteit van Jaouad Achab. Hij doet alleen maar mee om te winnen. Hij werd Europees kampioen, maar doet in Rio mee in een andere gewichtsklasse. Dat maakt hem niet uit, hij gaat er vol voor."

  "Hij is bijzonder zelfzeker en staat er altijd op grote kampioenschappen. De Olympische Spelen zijn wel iets anders en de druk zal er zijn. Ik ben benieuwd hoe hij daarmee omgaat. Ik duim voor hem, net als voor Raheleh Asemani en de andere taekwondoka's."

  "Het is fijn om die nieuwe Belgen op het allerhoogste niveau te zien presteren. Ze hebben zin om iets terug te geven aan hun land en menen dat ook. Ze hebben een echte topsport- en winnaarsmentaliteit en zijn uit het goede hout gesneden. Heel leuk."

  5. Als de 4x400m opnieuw vijfde wordt, hebben ze het goed gedaan

  "Individueel gaan de broers Borlée geen finale meer lopen op de 400m. Dat hebben ze zelf ook al gezegd. Op het WK in Peking leek het even of ze terug waren, maar dit seizoen is het redelijk duidelijk. Ze liepen nog niet onder de 45 seconden en dan doe je niet mee. Zoveel is duidelijk."

  "Op de aflossing hebben ze mij wel verbaasd. Ondanks dat moeizame EK met veel vraagtekens hebben ze een uitstekende finale gelopen. Niet te veel conclusies aan verbinden, maar een finale moet het doel zijn in Rio. Een medaille? Dat lijkt mij uitgesloten. De concurrentie is daarvoor veel te groot. Als ze opnieuw vijfde kunnen worden, dan hebben ze het goed gedaan."

  "Ook van Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen verwacht ik wel wat. Van der Plaetsen smijt zich altijd. Een medaille is moeilijk, maar het is een kampioenschapsbeest. Hij wil zijn PR verbeteren en mikt op 8.400 punten. Als hij daarin slaagt, zal hij tevreden zijn. Als Thiam excelleert in het hoogspringen, ligt daar wel iets te rapen nu de Russische dames niet mogen meedoen in Rio."

  6. De speeltijd is voorbij voor de Red Lions

  "Onze hockeymannen moeten in Rio stilaan gaan oogsten. Ze hebben tijd genoeg gehad om te leren. Na de medaille op het EK in eigen land hebben ze nog te weinig laten zien. Het moet nu wel gaan gebeuren."

  "Ze zijn er zelf vrij zeker van, maar de aanloop naar de Olympische Spelen vond ik zelf niet zo overtuigend. Dit is het kampioenschap waar de Red Lions eindelijk eens een medaille moeten pakken. De speeltijd is voorbij. Ze zitten in een heel zware groep, wat niet slecht is. Maar het moet er stilaan gaan uitkomen."

  7. Nog belangrijker dan het aantal medailles, zijn de persoonlijke prestaties

  "Als er over drie medailles gesproken wordt, dan vind ik dat veel te weinig. Als je ziet hoeveel middelen geïnvesteerd worden in de Belgische sport, dan is drie medailles om te lachen. In Nederland is het kot te klein als ze met drie medailles naar huis komen en daar steken ze er echt niet meer middelen in dan wij."

  "Hier zit je met de dramatische versnippering van middelen. Dat is eigen aan ons land en ook de ondergang van ons land. Als alles in de juiste plooi valt, halen we er meer dan de drie medailles van Londen. Als alles tegenvalt, hebben we er misschien maar één."

  "Het doel van het BOIC is drie medailles. Dat vind ik niet veel over zeventien dagen competitie. Een olympisch diploma kan geen doel zijn, daarvoor ga je niet naar de Spelen."

  "Medailles zeggen wel niet alles, je moet ook kijken naar de persoonlijke prestaties. Overtreffen atleten zichzelf op de Olympische Spelen en doen ze het op het moment dat het moet? Medailles zijn één ding, maar je kan niet alleen op basis daarvan een oordeel vellen."