• home
 • video
 • pas verschenen

  Zonneveld: "Dumoulin rijdt hier de tijdrit van zijn leven"

  Rudi Vranckx, Thijs Zonneveld en Lieven Scheire waren gisteren te gast.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Karl Vannieuwkerke ontving gisteren in Vive le Vélo presentator Lieven Scheire, oorlogsjournalist Rudi Vranckx en wielerkenner Thijs Zonneveld. Zij bespraken de fantastische tijdrit van Dumoulin, het meesterschap van Froome, de klucht op de Ventoux en natuurlijk de vreselijke gebeurtenissen in Nice.

  Zonneveld: "Hij is zo goed in zijn hoofd"

  "Dumoulin is zo goed in zijn hoofd, zo rationeel. Hij kan meteen de knop omdraaien, op een heel klinische manier. Hij rijdt hier eigenlijk de beste tijdrit in zijn leven. Maar ik ben nog meer onder de indruk van zijn uitlatingen na afloop. Hij relativeert alles in vergelijking met de gebeurtenissen in Nice."

  "Cancellara en Martin hebben vandaag wel echt een tik gekregen met het zicht op de olympische tijdrit. Ik vond Cancellara in de vorige etappes trouwens ook al niet geweldig."

  Video player inladen ...

  Dumoulin: "Liever twee ritzeges dan een twaalfde plaats"

  "Heel rare dag. Je staat op met zo'n vreselijk nieuws. Maar onze Tour gaat toch al snel weer verder. Een juiste beslissing voor mij. Maar het blijft een vreemd gevoel, zo dichtbij de plaats staan waar zo'n gek te werk is gegaan."

  "De Tourstart van vorig jaar in Utrecht was een enorme teleurstelling, maar het parcours lag mij ook niet perfect. Dat was hier wel het geval. Enkele bergjes, veel draaien en keren. Dat is meer mijn ding."

  "Een klassement? Ja, maar dan moet het klimmen nog veel beter. Ik wil minstens voor het podium gaan en anders dan verkies ik twee ritzeges, zoals in deze Tour boven bijvoorbeeld een twaalfde plaats. Maar de volgende jaren wil ik zeker in een ronde eens echt op het klassement mikken."

  "Ik ga normaal de Tour uitrijden. Behalve in geval van ziekte. Mijn tijdrit was vandaag heel goed. Dat bewijst mijn hoogvorm. Ik wil mijn dagen de volgende week nog uitkiezen, zodat ik mijn hoogvorm kan vasthouden tot Rio."

  Video player inladen ...

  Scheire: "Ik word gek van al die supporters op de Ventoux"

  "Ik word thuis gek van die supporters op de Ventoux. Ik ben echt bang een renner te hinderen. Ik was gisteren jaloers op de agent, die voor de renners uitreed en die supporters af en toe meppen verkocht. Ik heb soms ook zo'n zin om dat te doen.

  Zonneveld: "Ik ben er echt voor om zo'n klim betalend te maken. Ik ben er in het algemeen voor de wielersport betalend te maken. Dat is in andere sporten ook zo. En met dat geld kan je de dranghekken financieren.

  "Froome wordt bevoordeeld door organisatorische fouten. Net als Quintana. Ik vind dat veel te ver gaan. Mollema mag zich geflikt voelen. Froome en Porte profiteren van het doorrijden van Mollema.

  Video player inladen ...

  Vranckx: "Eigenlijk is enkel de bolletjestrui nog spannend"

  "Ik denk de Tour beslist is", is Rudi Vranckx duidelijk. "Enkel de bolletjestrui is nog spannend", voegt hij er lachend aan toe.

  "Heel veel mensen hoopten op Quintana", legt Scheire uit. "Maar Froome is én de beste klimmer én de beste tijdrijder én de beste daler. En hij heeft de beste ploeg. Een tijdrit zoals vandaag is eigenlijk ook een spelbreker. Het legt alles in een plooi. En het is saai voor de kijkers bovendien."

  "Ik heb niet eens het gevoel dat Froome outstanding is", verrast Zonneveld. "Hij is niet de Froome van de afgelopen jaren. Maar hij heeft het niet nodig. Mollema en Yates zijn geen challengers voor de eindzege. Ik had op de Ventoux de indruk dat Mollema zelfs beter was dan Froome. Hij reed het gat heel makkelijk dicht. Ik zou hem graag een aanval op het geel zien doen. Maar Froome zijn team is toch zo sterk."

  Video player inladen ...

  Vranckx: "Nice is een geradicaliseerde stad"

  "Nice is een plek waar 100 Syriëstrijders zijn vertrokken, het tweede meeste van heel Frankrijk. Nice is echt een geradicaliseerde stad. Als er een link met IS is, is dit geen toeval. Je zou het bij zo'n vakantieplaats niet verwachten. Maar in bepaalde cartiers kan zoiets ontstaan."

  Zonneveld: "Ik ben nog nooit bang geweest op een wielerwedstrijd. Maar ik weet toch niet of ik er volgende week zondag op de Champs-Elysées ga tussenstaan. Hoe gaan ze zoiets in godsnaam beveiligen?"

  Video player inladen ...

  Bennett: "Rode lantaarn is een zeer zware last"

  Sammy Neyrinck volgde gisteren de Ierse rode lantaarn Sam Bennett. "Ik haat de rode lantaarn. Ik wil hem echt niet. Ik weet dat ik nooit een klassementsrijder zal zijn, maar toch."

  "Ik woon niet zover van Nice, dus wat er gebeurd is daar raakt me echt. Ik heb eerst mijn vriendin gebeld, of ze toch niet toevallig naar de festiviteiten in Nice gisteren was geweest. Dat was gelukkig niet het geval."

  "In het wielrennen voel ik me helemaal niet veilig. In een voetbalmatch bijvoorbeeld kan je alles beveiligen. Maar je kan mensen niet verbieden langs de weg te staan. Hoe controleer je dat?"

  "Ik ben inderdaad opgegroeid in West-Vlaanderen. Mijn vader voetbalde daar. Ik kon ook Vlaams, maar jammer genoeg herinner ik mij daar niks van. Ik heb daar in de buurt ook een fanclub, dat vind ik fantastisch."

  Video player inladen ...

  Bekijk het uitgebreide ritverslag nog eens:

  Video player inladen ...

  Herbekijk de volledige uitzending van Vive le Vélo van 15 juli:

  Video player inladen ...