Ga naar de inhoud

Mart Smeets: "Quintana heeft om zijn moeder gehuild"

 do 14 juli 2016 08:29
Vive le Vélo met gasten Tomas Van Den Spiegel en Mart Smeets.
In Vive le Vélo werd er gisterenavond lustig van onderwerp tot onderwerp gedribbeld met basketbal- en koersliefhebbers Tomas Van Den Spiegel en Mart Smeets. Onder meer de opgave van de onfortuinlijke Jurgen Van den Broeck, de onvermijdelijkheid van valpartijen en de opkomende sprinttalenten passeerden de revue.

"Froome blijft een saai mannetje"

Chris Froome was gisteren uitstekend bij de pinken om mee te glippen in de slipstream van waaierheld Peter Sagan. De Nederlandse journalist op (relatieve) rust Mart Smeets is kritisch voor de andere Tour-favorieten: "Je weet dat er waaiers komen. Ik heb geen idee wat er dan in de hoofden van die andere renners speelt."

"Het gaat trouwens niet om de zes seconden die Froome gewonnen heeft. Quintana heeft gisteren om zijn moeder gehuild. Hij reed helemaal alleen over Franse wegen."

Gewezen profbasketter Tomas Van Den Spiegel looft op zijn beurt de "nieuwe versie" van Chris Froome: "Het blijft een saai mannetje, maar tegelijkertijd doet hij dingen die we nog niet gezien hebben."

"We vinden het mooi als er iemand op zijn bakkes gaat"

Spectaculaire Go Pro-beelden vanuit de buik van het peloton: Rafal Majka moet in de remmen, waardoor hij zichzelf over een verkeersremmer katapulteert.

Mart Smeets weet waarom die beelden zo gretig opgepikt worden: "Dat is spannend voor de kijker thuis. We vinden het mooi als iemand op zijn bakkes gaat. Vallen hoort bij het leven."

Over opgave Van den Broeck: "Heel kwetsbaar als je focust op drie weken per jaar"

Jurgen Van den Broeck verschijnt na een valpartij, met een breuk in de schouder tot gevolg, vandaag niet meer aan de start van de ingekorte rit richting de Mont Ventoux. "Van den Broeck is de Robert Gesink van België", aldus Mart Smeets.

"Het is zo triest voor die mens. De afgelopen jaren heeft hij maar één ding in zijn hoofd: een goede Tour rijden. En dan staat hij daar in een verdomd knollenland tussen de wijnranken, en dan weet je: "Het is voorbij"."

Tomas Van den Spiegel trekt de parallel naar het basketbal: "Je bent heel kwetsbaar als je maar focust op drie weken per jaar. Als ploegsporter krijg je tweemaal per week de kans om je te bewijzen."

"Eindelijk een etappe waar iemand de kloten van 180 man afdraaide"

Gastheer Karl Vannieuwkerke wou van Mart Smeets weten wat zijn grootste liefde is: basketbal of wielrennen. Smeets kon maar moeilijk kiezen: "Fietsen is een hartstikke leuke sport. Vandaag heb ik eindelijk weer een Touretappe gezien waar iemand de kloten van 180 man afdraaide. Met mijn gestalte past een oranje bal wel meer in mijn handen."

Theuns: "Schade aan schouder, elleboog, heup, knie, enkel en twee vingers"

Sammy Neyrinck spurtte gisteren een dag in het wiel van opkomende sprinttalenten, zoals Theuns en Groenewegen. Edward Theuns nestelde zich al drie keer in de top tien, maar gisteren had hij minder reden tot juichen. Een valpartij was zijn deel.

Theuns' medische bulletin is omvangrijk: "Ik heb schade aan mijn schouder, elleboog, heup, knie, enkel en twee vingers. Al bij al valt het nog mee. Ik heb vooral schaafwonden, geen breuken. Nu zal ik alles opsparen voor de Champs-Élysées."

Tour Touristique: op zoek naar de ziel van Frankrijk

Tour Touristique ging op zoek naar de ziel van het zo geplaagde Frankrijk. "Na de aanslagen zijn we meer patriottisch geworden", klinkt het.

Bekijk hieronder de integrale uitzending van Vive le Vélo: