• home
 • video
 • pas verschenen

  Jammer: de Mont Ventoux had dit spektakel kunnen opleveren

  Met de Mont Ventoux had het Tour-peloton vandaag normaal gezien een legendarische beklimming moeten aansnijden, maar de weergoden hebben anders beslist. Drie jaar geleden zorgde de rit met aankomst op de Ventoux voor een fantastisch schouwspel op de Franse nationale feestdag. Vooral Chris Froome maakte toen een onuitwisbare indruk. Bekijk hier nog eens de opvallendste momenten.

  Showman Sagan pakt uit met een wheelie

  Om punten te pakken voor het groen glipte Peter Sagan drie jaar geleden mee in de vlucht van de dag. Maar toen Sky het tempo opdreef, was de kopgroep ten dode opgeschreven. Showman Sagan liet zich evenwel niet zomaar oprapen en pakte uit met een wheelie. Commentator Michel Wuyts kon zijn ogen niet geloven.

  Onvermoeibare Bakelants trekt in de aanval

  Ook Jan Bakelants liet zich niet onbetuigd op de flanken van de Mont Ventoux. Op veertien kilometer van de finish reed de Belg weg uit het peloton met Rui Costa, maar standhouden kon hij niet.

  Andy Schleck moet al snel passen

  Andy Schleck, in 2010 nog glansrijk winnaar van de Tour, moet al snel de favorieten laten gaan. De ploegmaat van Bakelants belandde zelfs bijna in het gootje. Cocommentator José De Cauwer legde de oorzaak bij een gebrek aan basisconditie.

  Froome oppermachtig in laatste kilometers

  Maar het moment van de dag was ongetwijfeld de versnelling van Froome op zeven kilometer van de top. Zonder verpinken knalde hij weg van rivaal Contador om uiteindelijk met bijna dertig seconden voorsprong de etappe te winnen.

  Contador deelt slag uit aan journalist

  Contador moest bovenop de Ventoux meer dan anderhalve minuut prijsgeven op ritwinnaar en geletruidrager Froome. Toen hij bij het geven van een interview gehinderd werd door een journalist, deelde hij prompt een klap uit.

  Quintana volledig leeggereden

  Ook Nairo Quintana kon Froome die dag niet volgen. De Colombiaan reed zich helemaal te pletter en moest na de aankomst minutenlang uithijgen.