• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch hordekampioen Merritt mag niet naar Rio

  Merritt werd nipt vierde en mag dus niet mee naar Rio.

  Werelrecordhouder en olympisch kampioen Aries Merritt mag niet naar de Spelen in Rio. Ondanks zijn fenomenale comeback na een niertransplantatie was hij een honderdste seconde te traag op de Amerikaanse trials.

  De wereldrecordhouder op de 110 meter horden onderging in september nog een niertransplantatie. Een genetische aandoening die zich op zijn nier had gezet, bracht de carrière en vooral het leven van de Amerikaan in gevaar. Merritt vocht terug en leek goed op weg om een sprookje te schrijven in Rio.

  Hij moest op de Amerikaanse trials bij de eerste drie eindigen om zich te plaatsen. Hij liet een tijd noteren van 13"22 en werd daarmee nipt vierde. Merritt was amper een honderdste seconde trager dan de nummer drie. "Ik dacht dat ik tweede of derde was", zei Merritt. "Toen ik hoorde dat het plaats vier was, was ik verbaasd."

  De gouden medaille van Londen liet de finishfoto nog eens bekijken, maar dat bracht niets op. De 30-jarige Merritt zal zijn titel dus niet kunnen verdedigen in Rio. "Dit is bijzonder jammer. Ik weet dat ik over zes weken nog beter in vorm zal zijn. Om te staan waar ik nu sta, is op zich al een mirakel."

  De knalprestatie van Merritt in Londen: