• home
 • video
 • pas verschenen

  De Gendt: "Pinot zei: "Ik pak de bergpunten", maar die krijg je niet zomaar"

  De Gendt heeft zijn zinnen gezet op de geldprijzen van het bergklassement.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Gendt heeft zijn zinnen gezet op de geldprijzen van het bergklassement.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Thomas De Gendt was als enige Belg mee in de vlucht van de dag. In Andorra probeerde de strijdlustige Belg van Lotto-Soudal het solo, maar vergeefs. "Ik moest anticiperen voor de ritwinst, maar het is mislukt", gaf De Gendt mee. Onderweg vocht hij met Thibaut Pinot om de bergpunten: "Ook voor de tweede, derde en vierde plaats zijn er mooie geldprijzen."

  In de 20-koppige vluchtersgroep zaten naast De Gendt ook bergtrui Majka én uitdager Pinot mee. Op de eerste col spurtten de drie om de meeste punten: Pinot klopte De Gendt nipt.

  Op de tweede was het andersom: De Gendt hield Pinot af en kon een glimlach niet onderdrukken. Op de derde col pakte onze landgenoot weer de meeste punten en zette hij zijn inspanning door op de vierde col, maar daar parkeerde hij. Hij moest zich nog naar het einde slepen.

  De Gendt rekende niet op de bergtrui: "Sowieso niet. Dat was niet mogelijk, zeker niet met die dubbele punten op het einde." Maar De Gendt had zo zijn redenen: "Pinot kwam zeggen: "Ik pak de bergpunten." Maar die krijg je niet. Het waren dus meer prestigesprintjes."

  "Ik wou mezelf ook in de running houden voor het bergklassement, want ook voor de tweede, derde en vierde plaats zijn er mooie geldprijzen te verdienen."

  "Ik anticipeerde voor ritwinst, maar het is mislukt"

  Was hij ook bezig met de ritwinst? "Jawel, maar ik moest er vroeg aan beginnen. Op de derde van vijf cols ging ik aan. Ik wist dat de voorlaatste col een hele steile was. Ik had gehoopt dat ze me na het steilste stuk zouden pakken, maar het was vroeger en ik moest direct lossen. Ik moest anticiperen, maar het is niet gelukt."

  "De slotklim was ellendig lang. Ik zat er redelijk door en het was kilometers aftellen. Dat het dan nog zo begon te hagelen, was niet meer leuk. Maar na Luik-Bastenaken-Luik ben ik van niets meer bang. Het waren redelijk dikke hagelbollen, maar we hadden er maar 4 kilometer last van. We mogen niet klagen, voor de rest was het mooi weer."

  "Martin, die in Andorra woont, was supergemotiveerd"

  Lotto-Soudal kwam in beeld door De Gendt, Etixx-Quick Step, die andere Belgische WorldTour-ploeg, zag vandaag Daniel Martin zich bij de favorieten handhaven. Martin finishte in het groepje met Froome en Quintana en staat derde in de stand op 19 seconden van Froome.

  "Martin voelt zich goed hier, dit is zijn trainingsgebied. Hij kent de klim op zijn duimpje, hij weet iedere bocht liggen. Hij heeft geprobeerd. Hij kan met de besten mee, maar het is nog ver en lang", klinkt het bij Etixx-Quick Step.

  Martin heeft een optrekje in Andorra. "Het peloton kwam niet aan zijn voordeur voorbij, maar hij traint hier veel. En het doet veel bij hem als hij een klim echt kent. Dan is hij bevoordeeld. Hij was supergemotiveerd."

  Hoe zullen de renners de zware hagelstorm verteren? "Ze zullen dit niet meedragen, behalve wat blauwe plekken misschien, het waren namelijk grote hagelballen. Morgen bij de rustdag kan iedereen recupereren."