• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerste onaangekondigde controles op mechanische doping in de Tour

  Thermische camera's moeten verborgen motortjes kunnen detecteren.

  Tijdens de zevende rit in de Tour zijn de renners, zonder dat ze het zelf wisten, gecontroleerd op mechanische doping. "Het is de eerste onaangekondigde controle met thermische camera's", zegt de Franse staatssecretaris van Sport, Thierry Braillard.

  Voor de start van de Tour had de Franse regering, in samenspraak met de UCI, het gebruik van thermische camera's aangekondigd. Op die manier zouden ze eventuele motortjes in fietsen kunnen detecteren.

  De camera's die tijdens de zevende etappe gebruikt werden, stonden op de Col d'Aspin. "Er werden geen motortjes gedetecteerd", liet Braillard weten. "Maar er zullen nog onaangekondigde controles volgen."

  "Met deze controles willen we alle twijfels over eventueel bedrog wegnemen en de strijd met technologische fraude aangaan." Braillard voegde daar nog aan toe dat het de eerste onaangekondigde controle met thermische camera's was. "Niemand heeft het gezien, niemand heeft het geweten."

  "Zo kunnen we het publiek ervan overtuigen dat de winnaars, zowel ritwinnaars als de eindwinnaar, terechte winnaars zijn", besluit Thierry Braillard.

  Vandendriessche aanleiding voor controles

  De thermische camera's werden voor het eerst getest tijdens de afgelopen Franse kampioenschappen in Vesoul, twee weken geleden.

  Mechanische doping werd voor het eerst ontdekt tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden, in de fiets van onze landgenote Femke Vandendriessche.